ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΝΗΣΙΑ

Κυκλάδες – Νησιά

Κυκλάδες: Τα νησιά με την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων – Πολύ πιθανή η λήψη μέτρων

 

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της χθεσινής του ενημέρωσης, δήλωσε ότι οι περιοχές Μυκόνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου και οι δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου είναι σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης, με συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του τέστινγκ λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

Μέσα σε μία εβδομάδα τετραπλασιάστηκαν τα ενεργά κρούσματα στη Μύκονο, υπερπενταπλασιάστηκαν στην Ιο, διπλασιάστηκαν στο Ρέθυμνο και σχεδόν τριπλασιάστηκαν στο Ηράκλειο. Συναγερμός έχει σημάνει και στην Πάρο, όπου επταπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού την τελευταία εβδομάδα, αλλά και στη Σαντορίνη, όπου διπλασιάστηκαν. Σημειώνεται ότι σε όλα αυτά τα νησιά είναι αρκετά υψηλό το ποσοστό των εμβολιασμένων κατοίκων και τα κρούσματα αφορούν κυρίως επισκέπτες και μάλιστα νέων σε ηλικία. Ωστόσο, η διασπορά είναι ανησυχητική και είναι πολύ πιθανό να ληφθούν μέτρα.

Ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε ότι σε περιοχές που «κοκκινίζουν», οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον τουρισμό θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα τεστ, ένα self test και ένα rapid test. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους εργαζόμενους στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων είναι σαφής, με τον μέσο κυλιόμενο 7 ημερών από 442 στις αρχές του μηνός σε 1081 και σήμερα στα 2300 κρούσματα.

Η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι στα 26 χρόνια. Το 80% των κρουσμάτων είναι ηλικίας μικρότερης των 39 ετών.

 

Αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη

Σημειώνεται ότι οι περιφερειακές ενότητες Γρεβενών, Ιωαννίνων, Ανατολικής Αττικής, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Πειραιώς, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικής Αττικής και Λάρισας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο «πορτοκαλί», δηλαδή σε επίπεδο 3, όπως και οι δήμοι Σαλαμίνας και Πάρου.

Επίσης, επίπεδο ανεβαίνουν και οι περιφερειακές ενότητες Καρδίτσας, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Άνδρου, Αχαΐας, Κοζάνης, Τήνου, Πρέβεζας, Ζακύνθου, Σύρου, Λέσβου, Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Αρκαδίας, Κεφαλληνίας και Αιτωλοακαρνανίας που μεταφέρονται στο «κίτρινο» 2. Στο ίδιο επίπεδο μεταφέρονται οι δήμοι Ικάριας, Λερού, Κύθνου, Λευκάδας, Μήλου, Σερίφου, Αντίπαρου και Χίου.

Ο δήμος Λειψών πέφτει και μεταφέρεται στο «πράσινο» επίπεδο 1.

 

Πηγή: cyclades24.gr

Ακολουθήστε μας