ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΝΗΣΙΑ

Κυκλάδες – Νησιά

“Έφυγε” η αρχόντισσα των νησιώτικων Ειρήνη Κονιτοπούλου

Σε ηλικία 91 ετών έφυγε η Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη, γνωστή για την προσφορά της στο παραδοσιακό νησιώτικο τραγούδι, αλλά και για το προσωπικό δράμα της, να χάσει τους δύο γιους της σε σχετικά νεαρή ηλικία, αλλά και τον αδελφό της Γιώργο Κονιτόπουλο από ανακοπή σε ηλικία 58 ετών. Κοντά της έμειναν μέχρι τέλους οι δύο κόρες της.

 

Η Ειρήνη Κονιτοπούλου, μία από τις πιο σημαντικές φωνές του νησιώτικου τραγουδιού, απεβίωσε σήμερα τα ξημερώματα ενώ ένα χρόνο τώρα πάλευε με ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που διαγνώσθηκε πέρσι το Πάσχα σε ένα check up ρουτίνας. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, αλλά η υγεία της κλονίσθηκε πολύ. Πάντως είχε αποσυρθεί από το τραγούδι και κλειστεί στον εαυτό της μετά το θάνατο και του δεύτερου γιου της, αποφεύγοντας ακόμα και τις προς τιμήν της δημόσιες εκδηλώσεις.

Είχε γεννηθεί στην Κεραμωτή της Νάξου, στις 15 Δεκεμβρίου του 1931. Γονείς του ήταν ο Μιχάλης Κονιτόπουλος (Μωρός), φημισμένος βιολιτζής, από τον Κνίδαρο, και η Μαρία Φυρογένη από την Κεραμωτή. Το 1951 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Ιδιαίτερα γνωστή έγινε με τη συνεργασία της Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (τότε ΕΙΡ) όπου μαζί με τον αδελφό της Γιώργο σχημάτισαν κομπανία και έγιναν δημοφιλείς.

Το 1955 παντρεύτηκε τον Στέλιο Λεγάκη και απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Μαζί με τον αδελφό της Γιώργο Κονιτόπουλο και με την κόρη της Ελένη Λεγάκη, χάραξαν μια μεγάλη πορεία στο χώρο του παραδοσιακού τραγουδιού. Από τη δεκαετία του 60 κυκλοφόρησε δεκάδες με δίσκους, ενώ έδωσε και πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε μας