ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΝΗΣΙΑ

Κυκλάδες – Νησιά

Αντίπαρος: Κατεβάζουν ρολά τον Αύγουστο οι οικοδομικές εργασίες

 

Ακόμα ένα νησί αποφάσισε να βάλει “φρένο” στις οικοδομικές εργασίες στη διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτή τη φορά η Αντίπαρος που αποφάσισε να παύσει όλες τις οχλούσες εργασίες κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Αρχικά η Οικονομική Επιτροπή είχε ψηφίσει υπέρ του διαστήματος 15/7 έως 25/8, αλλά μετά και τη συνεδρίαση και τις διαφορετικές απόψεις που ακούστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, αυτό το διάστημα περιορίστηκε στον Αύγουστο και συγκεκριμένα, 1η Αυγούστου μέχρι 31 Αυγούστου. Σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα αυστηρά όρια, οι παραβάτες θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 1000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής θα διπλασιάζεται το ποσό των προστίμου.

Οι οχλούσες οικοδομικές εργασίες που θα αφορούν στην παραπάνω απόφαση είναι χρήση βαρέων μηχανημάτων έργου ( εκσκαφέας σφύρα, κομπρεσέρ αέρος, κόσκινο, πρέσα σκυροδέτησης αναμεικτήρες σκυροδέματος κλπ), εργασίες κατεδαφίσεων και καθαιρέσεων, εργασίες σκυροδετήσεων και τοιχοποιίας με χρήση φορητής μπετονιέρας, εργασίες επιχρισμάτων με χρήση πρέσας, ηλεκτρονικές και υδραυλικές εργασίες με χρήση κομπρεσέρ χειρός (εκτός των εργασιών που λογίζονται ως επείγουσες λόγο βλάβης)

Η πρόταση για 15/7 έως 25/8 από τον δήμαρχο

Αρχικά τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Αντιπάρου, Τάσος Φαρούπος, ο οποίος ανέφερε ότι υπήρχε διαβούλευση αναρτημένη στον Δήμο Αντιπάρου που τελείωσε πριν λίγες εβδομάδες, ενώ παράλληλα ανέφερε και άλλους Δήμους της Ελλάδας που υπάρχουν αντίστοιχες περιπτώσεις (Πάρος, Μύκονος, Σαντορίνη, Μάνη, Τήνος, Ρόδος, Βάρη) και ότι προσπαθούν συνήθως να βρουν μία λύση μεταξύ των τουριστικών επιχειρήσεων και του Τεχνικού Επιμελητηρίου ή του Συλλόγου Οικοδόμων. Στη συνέχει είπε, "πιστεύω ότι η πρόταση ικανοποιεί όλες τις πλευρές, προσπαθούμε να βρούμε μία χρυσή τομή προσπαθώντας να συγκεράσουμε τις διαφορές. Προσπαθούμε να βρούμε μία λύση που να ικανοποιεί δύο αντικρουόμενα συμφέροντα. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο τα ξενοδοχεία αλλά και τον εργάτη. Επιπλέον ο εργάτης δεν είναι αυτός που ήταν πριν από 20 χρόνια, υπάρχουν ποινικές ρήτρες, χρονοδιαγράμματα, εταιρείες, συνεργεία, έχουν δηλαδή άλλες απαιτήσεις από τις οικογενειακές επιχειρήσεις που ήταν παλιότερα. Εγώ με αυτό το γνώμονα κατέθεσα αυτή την πρόταση που ψηφίστηκε ομόφωνα από την οικονομική.

Κ. Μαριάνου: “Πρέπει να δουλέψουν όλοι χωρίς περιορισμούς”

Αμέσως μετά, το λόγο πήρε και η κ. Καδιό Μαριάνου, που ανέφερε ότι αφενός δεν συμφωνεί με το διαχωρισμό των ημερομηνιών, αφού μιλάμε για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και βάζουμε ένα περιορισμό 15 Ιουλίου έως τέλος Αυγούστου, ενώ έτσι κι αλλιώς ο κλάδος οικοδομής σταματάει τον Αύγουστο. Αν ο κλάδος σταματήσει τον Ιούλιο που απασχολεί τόσο πολύ κόσμο και ειδικότητες είναι άδικο να τους αφήσουμε χωρίς δουλειά. Οι τουρίστες είναι σημαντικοί και θέλουν ησυχία είτε έρχονται το Μάιο και τον Ιούνιο είτε τον Οκτώβριο. Η οικοδομή δουλεύει έτσι κι αλλιώς όλους τους μήνες. Υπάρχουν καταλύματα σε όλο το νησί, δεν υπάρχει μόνο στους οικισμούς. Πρέπει να δουλέψουν όλοι χωρίς περιορισμούς για καμιά μέρα και κανένα μήνα και να σεβαστούν ο καθένας τα υπόλοιπα επαγγέλματα, τις ώρες κοινής ησυχίας, να σέβονται τα μεγάλα οχήματα που κινούνται στον δρόμο. Υπάρχουν εξίσου και επαγγελματίες που δεν μπορούν να κοιμηθούν το βράδυ, εξίσου φασαρία κάνουν τα ελικόπτερα που πετάνε πάνω από το νησί και προσγειώνονται όπου θέλουν, εξίσου φασαρία κάνουν και τα φορτηγά που κουβαλάνε όλη νύχτα βυτία με νερό, και τα κλαμπ κάνουν φασαρία, και οι τουρίστες κάνουν φασαρία. Δεν θα σταματήσουμε κανέναν, θα μάθουμε να σεβόμαστε σαν κοινωνία και οι επισκέπτες τους ντόπιους και οι ντόπιοι τους ξένους.

Ι. Βασιλόπουλος: “Η Αντίπαρος δεν είχε ιδιαίτερα προβλήματα από τη συνεργασία των δύο τομέων”

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Ιωάννης Βασιλόπουλος που είπε ότι η Αντίπαρος δεν είχε ανέκαθεν ιδιαίτερα προβλήματα από τη συνεργασία των δύο τομέων. Πάντα ξέραμε ότι η οικοδομή σταματούσε τον Αύγουστο και νομίζω ότι όλοι εξυπηρετούνται, φυσικά αυτή τη στιγμή τα χρόνια πέρασαν, οι καιροί αλλάζουν, σίγουρα σήμερα υπάρχει ένα πρόσθετο πρόβλημα ότι σε όλη την Αντίπαρο υπάρχουν καταλύματα, είτε είναι βίλα, δωμάτιο ή ξενοδοχείο. Να μην ξεχνάμε και να λάβουμε υπόψη μας ότι και τα δύο επαγγέλματα είναι αλληλένδετα, ο οικοδόμος αν δεν υπάρχει τουρισμός δεν θα μπορεί να ζήσει, ο τουρίστας δεν θα μπορέσει να έρθει αν δεν υπάρχει ο οικοδόμος που θα του κατασκευάσει το κατάλυμα. Εμείς σαν δημοτικό συμβούλιο, κάποιοι είμαστε αρκετά χρόνια, θα πρέπει να βρούμε μία λύση που να εξυπηρετεί και τούς δύο και οι οικοδόμοι να μην αισθάνονται αδικημένοι, αλλά και τα ξενοδοχεία και τα δωμάτια να δουλέψουν γιατί ο χρόνος είναι μικρός. Για αυτό αποφασίσαμε να επιμηκύνουμε λίγο αυτό που από μόνοι τους οι οικοδόμοι έκαναν, δηλαδή σταματούσαν από 1η μέχρι 15 - 20 Αυγούστου. Εμείς το επιμηκύνουμε 10 μέρες από τη μία και άλλες 5 από την άλλη, νομίζω ότι αυτό μπορεί να εξυπηρετήσει όλους και επιπλέον δεν διακόπτονται όλες οι οικοδομικές εργασίες.

Δ. Παλαιολόγος: “Θεωρώ ότι η απόφαση που παίρνουμε είναι υπερβολική”

Ο αντιδήμαρχος Δαμιανός Παλαιολόγος δήλωσε: "εγώ, όπως είπα και στην Οικονομική Επιτροπή, δεν ψήφισα τον ενάμιση μήνα. Θεωρώ ότι η απόφαση που παίρνουμε είναι υπερβολική. Είναι οξύμωρο ο τουρίστας τον Αυγούστου να έχει άλλα δικαιώματα και ο Δήμος απέναντί του άλλες υποχρεώσεις από τον τουρίστα που θα έρθει 1η Σεπτεμβρίου να βρει, υποτίθεται, πιο ήσυχο νησί, για να βαράει το σφυρί δίπλα του επειδή τον Αύγουστο καθότανε. Για μένα το κυκλοφοριακό πρόβλημα που δημιουργείται στο δρόμο έπρεπε να είναι ο πρώτος παράγοντας για τον οποίον έπρεπε να υπάρχει διακοπή. Τα μεγάλα οχήματα που τρέχουν του σκοτωμού να προλάβουν. Στην πλατεία η μουσική βαράει μέχρι το πρωί εκεί είμαστε λιγότεροι ευαίσθητοι; Προτείνω να ισχύσει από την επόμενη χρονιά και για ένα μήνα, τον Αύγουστο, και για όλες τις εργασίες.

Ο πρόεδρος παρενέβη για να πει ότι φτάσαμε σε αυτό το σημείο για να πάρουμε μία απόφαση, γιατί είναι ζήτημα κοινωνικού σεβασμού. Γιατί πριν 10 χρόνια δεν είχαμε αυτό το πρόβλημα; Γιατί όλοι οι Δήμοι αναγκάζονται να πάρουν παρόμοιες αποφάσεις; Έχουν μπει εταιρείες, έχουν μπει ρήτρες, και ο καθένας πιέζει από την πλευρά του, γιατί υπάρχει οικονομική ζημιά στο συγκεκριμένο ζήτημα. Αυτό είναι θέμα αμοιβαίου κοινωνικού σεβασμού, το οποίο πρέπει να αυτοσυμφωνηθεί, εδώ πρέπει να τεθούν κάποιοι κανόνες από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η απόφαση

Το Δημοτικό Συμβούλιο, αποφάσισε, τη διακοπή οχλουσών οικοδομικών εργασιών, με ισχύ από την 1/1/2024 θα ισχύσει η απαγόρευση για ένα μήνα δηλαδή από 1η Αυγούστου μέχρι 31 Αυγούστου, για όλες τις οχλούσες εργασίες εντός οικισμού και εκτός οικισμού στα 150 μέτρα από τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς και την περίοδο τον Πάσχα, από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι την Τετάρτη τον Πάσχα. Εξαιρούνται εργασίες λόγω βλάβης, επείγουσες εργασίες και δημόσια έργα. Σε περίπτωση παράβασης θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ, όποιος δεν συμμορφώνεται με την απόφασης και σε περίπτωση υποτροπής να διπλασιάζεται το ποσό του προστίμου.

 

 

Πηγή:koinignomi.gr

Ακολουθήστε μας