ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΝΗΣΙΑ

Κυκλάδες – Νησιά

Γ. Παππάς: Πότε θα πληρωθεί το Μεταφορικό Ισοδύναμο

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς μίλησε σήμερα στο ERTNEWS, στην εκπομπή Update και στον δημοσιογράφο Χρήστο Παγώνη. Ο κ. Παππάς σε ερώτηση για τεράστιο θέμα που έχει έρθει στην επιφάνεια και αφορά στην ύδρευση των νησιών μας λόγω της κλιματικής κρίσης τόνισε ό,τι «πριν από λίγο τελειώσαμε σύσκεψη με τον δήμαρχο της Νάξου, όπου είδαμε ότι και στη Νάξο ακόμα υπάρχει τεράστιο θέμα. Το φράγμα της Νάξου έχει σχεδόν το 5% της ποσότητας νερού που είχε πέρσι. Άρα καταλαβαίνετε λοιπόν την αναγκαιότητα να προχωρήσουμε στις αφαλατώσεις άμεσα, να σχεδιάσουμε, να συντονίσουμε κάποια λειτουργία αφαλάτωσης προκειμένου να λύσουμε το πρόβλημα τώρα, καθώς και να ωριμάσουμε τα έργα. Μαζί σε συνεργασία με τις Περιφέρειες έχουν ωριμάσει έργα έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μονάδες και υποδομές για να λυθεί το πρόβλημα».

Όσον αφορά στο μεταφορικό ισοδύναμο και τι ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή καθώς επιχειρηματίες στις Κυκλάδες έχουν να πάρουν χρήματα από το πρώτο εξάμηνο του 2022, ο Υφυπουργός τόνισε πώς «τώρα που μιλάμε πληρώνουμε τους πρώτους μήνες του 2023 στους επιβάτες που είναι για εμάς το πιο σημαντικό και είναι για πάνω από 200.000 κόσμου και πληρώνουμε τα καύσιμα. Σε δεύτερη φάση, στο επόμενο χρονικό διάστημα των 15 ημερών θα πληρωθούν και τα καύσιμα σε επιβάτες επιχειρήσεις μέχρι το δέκατο το 2023».

Επίσης για το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τους ελέγχους για το μεταφορικό ισοδύναμο πρόσθεσε ό,τι «μπαίνουμε δυστυχώς σε ελέγχους και για το μεταφορικό ισοδύναμο στις επιχειρήσεις. Γιατί έχουμε καταγγελίες από επιχειρηματίες και υπάρχει και επίσημο έγγραφο της ΑΑΔΕ αλλά και έγγραφο που πήγε από αγροτικό συνεταιρισμό της Τήνου στην Εισαγγελία Σύρου». Ακολούθως για το ίδιο θέμα ο κ. Παππάς ανέφερε χαρακτηριστικά ό,τι «Δυστυχώς, φαίνεται ό,τι υπάρχουν κάποιες ατασθαλίες και είμαστε υποχρεωμένοι εμείς άμεσα, γιατί μιλάμε για δημόσιο χρήμα και σε αυτό πρέπει να είμαστε όλοι ασφαλείς καθως όλες οι διαδικασίες είναι θωρακισμένες, να τις προστατεύσουμε, γιατί μιλάμε για το χρήμα του ελληνικού λαού».

Επιπλέον ο Υφυπουργός επεσήμανε «Προχωράμε σε διαδικασίες ελέγχων μαζί με τον ΕΦΕΠΑΕ. Πρέπει αυτό το ζήτημα να λυθεί, γιατί αυτό έχει επηρεάσει πολύ το κόστος σε διάφορες επιχειρήσεις στα νησιά» και συνέχισε «εγώ θα παρακαλούσα βέβαια τους επιχειρηματίες να μεταφέρουμε το μεταφορικό ισοδύναμο πραγματικά για να το μεταφέρουμε στους νησιώτες μας, γιατί σε αυτό δυστυχώς έχουμε πολλές ενοχλήσεις από τους καταναλωτές στους συνδέσμους».

Για την ασφάλεια σε όλα τα Λιμενικά Ταμεία καθώς και στα λιμεναρχεία μας για την ασφάλεια που πρέπει να υπάρχει μέσα στα λιμάνια δήλωσε ό,τι «ο Υπουργός μας έχει στείλει εδώ και σχεδόν ένα μήνα έγγραφο σε όλα τα Λιμενικά Ταμεία αλλά και στα λιμεναρχεία μας για την ασφάλεια που πρέπει να υπάρχει μέσα στα λιμάνια. Και αυτό το θέμα το προχωράμε, το κοιτάμε, το βλέπουμε. Μας ενδιαφέρει πάνω από όλα η ασφάλεια τόσο των επισκεπτών στα νησιά και των κατοίκων που μετακινούνται, όσο βέβαια και η ασφάλεια που πρέπει να έχουν και τα σκάφη».

Παράλληλα ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παππάς ανέφερε πως «κάνουμε ένα σχεδιασμό μαζί με τους συνεργάτες μας στο Υπουργείο και το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, μάλλον τον Κουτουλάκη, ο οποίος ήταν τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη θέση του Γενικού γραμματέα. Μαζί με μένα που ανέλαβα υφυπουργός από την τελευταία κυβέρνηση μετά την εντολή του πρωθυπουργού του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αναβάθμισε τη Γενική Γραμματεία σε υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ξεκίνησε μια σειρά διαβουλεύσεων και συναντήσεων με τους δημάρχους όλων των νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου και παράλληλα κάναμε μία σύσκεψη, θα έλεγα πάρα πολύ σοβαρή στην περιφέρεια του Αιγαίου, με την ηγεσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, του συνεργάτη σας, μαζί με όλο το επιτελείο από το Υπουργείο και της Γενικής Γραμματείας της Πολικής και της Ένωσης Λιμένων και τη Γραμματεία Λιμένων και όλες τις Διευθύνσεις του Υπουργείου, όπου είδαμε όλα τα θέματα και συντονισμένα μαζί με την Περιφέρεια και τους Δημάρχους βάζουν μια σειρά θεμάτων μπροστά για να καταφέρουμε να έχουμε αποτελεσματικότητα στα έργα που πρέπει να γίνουν στα νησιά μας, που έχουν να κάνουν τόσο με την ακτοπλοΐα, τη σύνδεση με τα λιμενικά έργα, τις υποδομές και όσο με τις υποδομές».

https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/politiki/g-pappas-sto-ertnews-proxorame-amesa-sta-erga-afalatoseon-ti-eipe-gia-to-metaforiko-isodynamo/

Ακολουθήστε μας