ΚΙΜΩΛΟΣ

Κίμωλος

Ανοικτή επιστολή προς της Imerys από τον Διευθυντή του Γυμνασίου Κιμώλου

ANOIKTH EΠΙΣΤΟΛΗ - ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΚΛΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ IMERYS ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

Σας απευθύνω την παρούσα ανοικτή επιστολή - δημόσια έκκληση για να σας εκφράσω τον προβληματισμό και την αγωνία μου καθώς και την δικαιολογημένη αβεβαιότητα όλης της κοινωνίας της Κιμώλου, σχετικά με την αρνητική έκβαση του θέματος της μεταφοράς των εργαζομένων κατοίκων της Κιμώλου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας σας. Καταρχήν θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δε λειτουργώ ως εκπρόσωπος των εργαζομένων ή οιουδήποτε τρίτου και η πρωτοβουλία μου προκύπτει από την ιδιότητα μου αφενός ως μόνιμος κάτοικος της Κιμώλου και αφετέρου ως μόνιμου εκπαιδευτικού τα τελευταία 18 έτη στο Γυμνάσιο ΛΤ Κιμώλου.

Ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020 και με αφορμή την κρίση με τον covid-19 παρουσιάστηκε δυσλειτουργία στην καθημερινή αναγκαία μετακίνηση των εργαζομένων κατοίκων της Κιμώλου προς την εταιρεία σας, πραγματικό γεγονός που είναι ευρέως γνωστό στην κοινότητα μας δημιουργώντας μια δυσεπίλυτη κατάσταση η οποία επτά ολόκληρους μήνες μετά δεν έχει ακόμη αντιμετωπισθεί.


Αυτή η προβληματική κατάσταση, ίσως από την πλευρά σας να είναι διαχειρίσιμη λόγω του μεγέθους της εταιρείας σας, αλλά για το περιορισμένων δυνατοτήτων νησί της Κιμώλου είναι απολύτως καταστρεπτική ιδίως στο ενδεχόμενο περαιτέρω αρνητικής έκβασης.

Η μη οριστική επίλυση του προβλήματος με τη διευθέτηση των θαλάσσιων μετακινήσεων των εργαζομένων, ώστε αυτοί να επιδεικνύουν την απαραίτητη συνέπεια στα ωράρια εργασίας τους ενέχει τον κίνδυνο (ελπίζουμε να αποτελεί απευκταίο γεγονός) της μετεγκατάστασης των εργαζομένων και των οικογενειών τους μόνιμα στη Μήλο. Όπως αντιλαμβάνεστε τυχόν μετοίκηση των εργαζομένων της εταιρείας σας και των οικογενειών τους στη Μήλο θα επιφέρει τραγικές συνέπειες στον περιορισμένο αριθμητικά πληθυσμό της Κιμώλου προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλο το πλέγμα του κοινωνικού ιστού και σε κάθε επιμέρους τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας, ιδιωτικό και δημόσιο, είτε καθαρά επαγγελματικό ακόμη και στον οργανισμό παροχής δημόσιων αγαθών όπως της π.χ παιδείας και γενικά θα επιταχύνει την ήδη αριθμητική φθίνουσα πορεία του τοπικού ενεργού πληθυσμού συμβάλλοντας εντέλει στην ερημοποίηση της Κιμώλου.

Απευθύνομαι σε εσάς επειδή η εταιρεία σας διαχρονικά αποτελεί στυλοβάτη των τοπικών οικονομιών της Μήλου και της Κιμώλου, στήριξη βάσει της οποίας στην Κίμωλο γαλουχήθηκαν και ανατράφηκαν γενιές Κιμωλιατών. Ταυτόχρονα είσαστε έμπρακτοι αρωγοί σε κάθε κοινωνική δραστηριότητα στην οποία όλοι οι κάτοικοι της Κιμώλου μαζί με τα παιδιά μας είμαστε κοινωνοί, όπως εκδηλώσεις, δωρεές, υποτροφίες κλπ.

Γι αυτούς τους λόγους σας ζητώ (διότι μόνο εσείς έχετε τη θέληση και μπορείτε) όπως αναλάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες αποτελώντας τον βασικό άξονα της επίλυσης του προβλήματος, μη μένοντας απλοί παρατηρητές στην τελματώδη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, η οποία τείνει να γίνει μη αναστρέψιμη.

Η παρούσα έκκληση δεν αποτελεί κάποια μορφή εκβιαστικής απαίτησης, παρακλητικής ή ελεητικής συμπεριφοράς, αλλά βασίζεται σύμφωνα με όσα έχω αντιληφθεί κατά την παραμονή μου στην Κίμωλο στην εκατέρωθεν καλόπιστη μακρόχρονη παράδοση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της προσφοράς έργου δεκάδων Κιμωλιατών εργαζομένων και της ανάλογης ανταμοιβής εκ μέρους της εταιρείας σας.

Έχω την πεποίθηση πως είναι στις διακριτικές σας δυνατότητες η ευχέρεια να βοηθήσετε να παραμείνουν οι εργαζόμενοι Κιμωλιάτες στις πατρογονικές τους εστίες, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθεί ούτε ένας εργαζόμενος, ούτε μία οικογένεια, ώστε να μη λείψει ούτε ένας μαθητής από το σχολείο μας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την κατανόηση.

 

Με εκτίμηση

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΚΥΡΗΣ
Δ/ντής Γυμνασίου ΛΤ Κιμώλου

Κίμωλος 12-9-2020 

Ακολουθήστε μας