ΚΙΜΩΛΟΣ

Κίμωλος

Παρουσία προγραμματικών θέσεων συνδυασμού ''Δράση & Όραμα''

 

Κίμωλος 02-10-2023


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ 2024-2029

Το πρόγραμμά μας και το σχέδιο δράσης για την επόμενη πενταετία εστιάζει σε έξι βασικούς άξονες,ο πρώτος εκ των οποίων αναλύεται διεξοδικά παρακάτω:


ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ-ΒΙΩΣΙΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΡΩΝ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ

Την άνοιξη του 2019 ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση και η λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης στην περιοχή Αγ. Αντώνιος, παραγωγής 600 κυβικών το 24ωρο (πραγματική παραγωγή 535 κυβικών το 24ωρο). Ένα μεγάλο έργο πνοής για το νησί μας, που ολοκληρώθηκε με πάρα πολλές δυσκολίες και καθυστερήσεις, αλλά και ένα έργο πλήρωςαδειοδοτημένο. Μέχρι τότε, είχαμε τις κοστοβόρες μεταφορές με τα υδροφόρα πλοία, που ο Έλληνας φορολογούμενος πλήρωνε 12,80 ευρώ το κυβικό για το νερό της Κιμώλου.Από τότε η μονάδα λειτουργεί χωρίς προβλήματα, με χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ως προς το κόστοςλειτουργίας και από τον Δήμο ως προς το κόστος της ηλεκτρικής κατανάλωσης.
Τα δύο τελευταία χρόνια,διαπιστώσαμε ότι λόγω αυξημένης επισκεψιμότητας στο νησί, κατά τον μήνα Αύγουστο, η κατανάλωση ξεπερνούσε την παραγωγή και ότι η λειτουργία της μονάδας προκαλούσε ηχορύπανση στην τριγύρω περιοχή.
Για την επίλυση των άνωθεν κάναμε τα εξής:
Τον Μάρτιο του 2021, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, ενέκρινε την συμμετοχή του Δήμου Κιμώλου στην προτεινόμενη πράξη, με τίτλο «Εγκατάσταση ενεργειακά πράσινης μονάδας αφαλάτωσης στην Κίμωλο με καινοτόμο τεχνολογία επεξεργασίας της άλμης-BriZE», με φορέα υλοποίησης το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – ΕΛΚΕ και τον Δήμο, ως κύριο του έργου και φορέα διαχείρισης και λειτουργίας καθώς και την σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Κιμώλου και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών – ΕΛΚΕ.
Το αντικείμενο της πρότασης περιλάμβανε την επέκταση της υπάρχουσας μονάδας αφαλάτωσης, με την εγκατάσταση μιας νέας φορητής μονάδας αντίστροφης ώσμωσης, δυναμικότητας 220 m3/ημέρα, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 100 kWp για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της νέας μονάδας με ήπιες μορφές ενέργειας και την εγκατάσταση μιας καινοτόμου φορητής θερμικής μονάδας επεξεργασίας της παραγόμενης άλμης δυναμικότητας 4m3/ημέρα.
Σκοπός του έργου είναι η ασφάλεια στην υδροδότηση του νησιού, με ταυτόχρονη εφαρμογή πράσινων, φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών, οι οποίες ελαχιστοποιούν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των μονάδων αφαλάτωσης, δηλαδή των παραγόμενων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της άλμης που συνεπάγεται η λειτουργία τους.
Στις 17-06-2022 έγινε από το Υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας, η ένταξη της Πράξης «Εγκατάσταση ενεργειακά πράσινης μονάδας αφαλάτωσης στην Κίμωλο με καινοτόμο τεχνολογία επεξεργασίας της άλμης-BriZE» με Κωδικό ΟΠΣ 5093109, στο Πρόγραμμα «Διαχείριση Υδάτων» του ΧΜ ΕΟΧ 2014-2021 και το Ταμείο Διμερών Σχέσεων ΧΜ ΕΟΧ 2014-2021, με το ποσό των 570.000,00€ για τις συγκεκριμένες προμήθειες που αφορούν τον Δήμο μας.
Στις 12-07-2022 έγινε από την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η επιχορήγηση του Δήμου Κιμώλου για την δαπάνη του μη επιλέξιμου ΦΠΑ της Πράξης με το ποσό των 110.322,58€.
Μετά την ολοκλήρωση των δημοπρασιών και την υπογραφή των συμβάσεων στις
31-07-2023, βρισκόμαστε στο στάδιο εγκατάστασης των προμηθειών, με χρονικό ορίζοντα τους έξι μήνες.

Η υφιστάμενη Μονάδα Αφαλάτωσης καλύφθηκε με εξωτερικό κέλυφος γιαλόγους ηχομόνωσης και έτσι μηδενίστηκε ο θόρυβος για τις κοντινές κατοικίες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

ΔΙΚΤΥΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

Στις 30-05-2019, εξασφαλίστηκε αρχικά η ένταξη και χρηματοδότηση της πράξης «Δίκτυα ύδρευσης Δήμου Κιμώλου», Π/Υ 2.411.000,00 € περιλαμβανομένου ΦΠΑ, από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» του Υπουργείου Εσωτερικών και στην συνέχεια στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Το φυσικό αντικείμενο της πράξης αφορά στην ολοκλήρωση των δικτύων ύδρευσης των οικισμών Χωριού και Ψάθης, στο πλαίσιο της βέλτιστης διαχείρισης έργων και πόρων, όπως αυτή περιγράφεται στις προσκλήσεις του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι, καθώς και σε αγωγούς μεταφοράς πόσιμου ύδατος για την εξυπηρέτηση γειτονικών τους οικισμών(επέκταση του δικτύου ύδρευσης μέχρι το Καλαμίτσι και τον Πήγαδο).
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην εν θέματι απόφαση ένταξης πράξης, η χρηματοδότηση του έργου πραγματοποιείται μέσω επενδυτικού δανείου που χορηγείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, συνομολογείται με δανειακή σύμβαση μεταξύ του Κύριου του Έργου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και αποπληρώνεται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Εσωτερικών.
Έχουν εγκριθεί οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου, οι δανειακές συμβάσεις έχουν εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και στις 12/7/2023 υπογράψαμε τη δανειακή σύμβαση με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Αναμένεται η Δημοπράτηση από τον φορέα που θα αναλάβει το ξεκίνημα του έργου.
Επόμενοι στόχοι μας είναι η προμήθεια καιη τοποθέτηση δύο ακόμη δεξαμενών στο Ξαπλοβούνι (2 Χ 500 κυβικά),που αποτελούν το επόμενο βήμα μας, ξεκινώντας την μελέτη στο προσεχές διάστημα.

ΔΙΚΤΥΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ (ΒΙΟ.ΚΑ)

Στις 30-05-2019 εξασφαλίστηκε αρχικά η ένταξη και χρηματοδότηση της πράξης «Δίκτυα αποχέτευσης και αναβάθμιση ΕΕΛ Δήμου Κιμώλου», Π/Υ 4.827.885,41 € περιλαμβανομένου ΦΠΑ, από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» του Υπουργείου Εσωτερικών και στην συνέχεια στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Το φυσικό αντικείμενο της πράξης, αφορά στην ολοκλήρωση των δικτύων αποχέτευσης των οικισμών Χωριού και Ψάθης καθώς και εργασιών για την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων της κοινής ΕΕΛ.
Συνοπτικά τα έργα βελτίωσης της υφιστάμενης ΕΕΛ περιλαμβάνουν:
• Καθαίρεση των υφιστάμενων μονάδων εσχάρωσης / εξάμμωσης και κατασκευή κτιρίου προεπεξεργασίας με σύστημα εξαερισμού - απόσμησης.
• Εγκατάσταση συμπαγούς – ενιαίου συγκροτήματος προεπεξεργασίας (εσχάρωση – εξάμμωση) για την αντιμετώπιση των αυξημένων ποσοτήτων εσχαρισμάτων και άμμου.
• Σύνδεση της νέας μονάδος προεπεξεργασίας με τον αγωγό προσαγωγής και με τον υφιστάμενο μεριστή παροχής έναντι των βιολογικών αντιδραστήρων.
• Κατασκευή μονάδας υποδοχής βοθρολυμάτων που αποτελείται από ενιαίο συγκρότημα προεπεξεργασίας (εσχάρωση – εξάμμωση) βοθρολυμάτων και υπόγεια δεξαμενή εξισορρόπησης των βοθρολυμάτων.
• Σύνδεση της νέας μονάδας προεπεξεργασίας βοθρολυμάτων με τον υφιστάμενο μεριστή παροχής έναντι των βιολογικών αντιδραστήρων.
• Κατασκευή μονάδας τριτοβάθμιας επεξεργασίας (διύλισης) προκειμένου τα επεξεργασμένα λύματα της εγκατάστασης να πληρούν τις απαιτήσεις της ΚΥΑ για απεριόριστη άρδευση.
• Σύνδεση της μονάδας διύλισης με το φρεάτιο εισόδου της υφιστάμενης δεξαμενής χλωρίωσης.
• Κατασκευή φρεατίου αποχλωρίωσης κατάλληλου όγκου στην υφιστάμενη δεξαμενή χλωρίωσης.
• Κατασκευή δεξαμενής επεξεργασμένων λυμάτων ελαχίστου όγκου V=400m3. Η τροφοδότηση της δεξαμενής θα γίνεται από το υφιστάμενο φρεάτιο εξόδου της χλωρίωσης, ενώ τα επεξεργασμένα λύματα θα οδηγούνται μέσω καταθλιπτικού αγωγού στο παρακείμενο πεδίο διάθεσης.
• Πεδίο διάθεσης: Το πεδίο διάθεσης θα φυτευτεί με κατάλληλα είδη φυτών και δένδρων και θα διαστρωθεί με δίκτυο σωληνώσεων (σταλάκτες) για την άρδευσή τους. Περιμετρικά του πεδίου διάθεσης θα τοποθετηθεί περίφραξη με συρματόπλεγμα ύψους 1,8 m και κατάλληλη σήμανση απαγόρευσης εισόδου.
• Συμπλήρωση της κατασκευής του υφιστάμενου κτιρίου αφυδάτωσης (τοιχοποιία, κουφώματα, δάπεδα, κλπ) και εγκατάσταση εξοπλισμού εξαερισμού-απόσμησης.
• Εγκατάσταση συγκροτήματος μηχανικής αφυδάτωσης (ταινιοφιλτρόπρεσσα) με όλο τον παρελκόμενο εξοπλισμό (σύστημα παρασκευής και δοσομέτρησης πολυηλεκτρολύτη, αντλίες πλύσης, μεταφορικό κοχλία αφυδατωμένης ιλύος κλπ).
• Αντικατάσταση των αντλιών παχυμένης ιλύος του αντλιοστασίου παχυμένης ιλύος και σύνδεση του αγωγού παχυμένης ιλύος με το συγκρότημα της ταινιοφιλτρόπρεσσας.
• Επέκταση των υφιστάμενων βοηθητικών δικτύων της εγκατάστασης (πόσιμο νερό, βιομηχανικό νερό, στραγγίδια, άρδευση).
• Επέκταση της υφιστάμενης εσωτερικής οδοποιίας της εγκατάστασης για την εξυπηρέτηση των νέων μονάδων επεξεργασίας.
• Συντήρηση και επέκταση του υφιστάμενου δικτύου εξωτερικού φωτισμού για την εξυπηρέτηση του συνόλου των μονάδων της εγκατάστασης.
• Συντήρηση και επέκταση της υφιστάμενης περίφραξης της εγκατάστασης.
• Ηλεκτρική και ηλεκτρολογική εγκατάσταση των νέων μονάδων και σύνδεσή τους με την υφιστάμενη εγκατάσταση και το σύστημα αυτοματισμού.

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην εν θέματι απόφαση ένταξης πράξης, η χρηματοδότηση του έργου πραγματοποιείται μέσω επενδυτικού δανείου που χορηγείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, συνομολογείται με δανειακή σύμβαση μεταξύ του Κύριου του Έργου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και αποπληρώνεται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Εσωτερικών.
Έχουν εγκριθεί οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου, οι δανειακές συμβάσεις έχουν εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και στις 12/7/2023 υπογράψαμε τη δανειακή σύμβαση με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Αναμένεται η Δημοπράτηση από τον φορέα που θα αναλάβει το ξεκίνημα του έργου.
Οι δύο μελέτες ύδρευσης και αποχέτευσηςενοποιήθηκαν σε μία, προκειμένου να μπορεί να υλοποιηθεί η ταυτόχρονη κατασκευή των δυο έργων εντός του παραδοσιακού Χωριού, λόγω στενότητας των δρόμων.
Η υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων, λύνει τα εξής προβλήματα:
• επάρκειαπόσιμου νερού στο νησί μας για τα επόμενα χρόνια και ειδικά την θερινή περίοδο
• την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης του Χωριού σε όλο τον οικισμό
• την κατασκευή δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ψάθη
• την αναβάθμιση του Βιολογικού καθαρισμού και
• την επέκταση των δικτύων ύδρευσης από Αγ. Αντώνιο, Φανάρα, Αλυκή, Οκτώς μέχρι Καλαμίτσι και από Πρόβαρμα, Αγ. Νικόλαο, Κλήμα, Αγ. Μηνά μέχρι Πράσσα.
• Αποκατάσταση και συντήρηση των πλακόστρωτων του παραδοσιακού οικισμού του χωριού
Παρά τις καθυστερήσεις, λόγω της έλλειψης προϋπολογισμού αλλά και των καταγγελιών, κατορθώσαμε να προχωρούμε στην ωρίμανση των συγκεκριμένων έργων με την συνεχή βοήθεια από τα αρμόδια Υπουργεία, την Δ.Τ.Ε. της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Με ειλικρίνεια και σεβασμό, έχοντας την απαιτούμενη εμπειρία, ο ίδιος προσωπικά, και η παράταξη μας «Δράση & Όραμα»,θα συνεχίσουμε με σοβαρότητα για να φέρουμε εις πέρας την υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων.

Κωνσταντίνος Εμμ. Βεντούρης
Υποψήφιος Δήμαρχος Κιμώλου

Ακολουθήστε μας