ΜΗΛΟΣ

Μήλος

Ξεκινάει το λιμενικό έργο στα Πολλώνια - Δύο θέσεις για ferry boat στο νέο λιμάνι

Στο πλαίσιο του προγραμματισμού της Περιφερειακής Αρχής έργων και παρεμβάσεων που στόχο έχουν την αναβάθμιση και τη βελτίωση των λιμενικών υποδομών στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, υπέγραψε εργολαβική σύμβαση με την ανάδοχο τεχνική εταιρεία, ύψους 2.261.287,55 € για την εκτέλεση του έργου «Κατασκευή Λιμενικού Έργου στην περιοχή Πολλωνίων ν. Μήλου».  

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο, (Η Περιφέρεια το λέει αυτό) τόσο για το νησί της Μήλου, όσο και για την Κίμωλο, αφού θα βελτιώσει σημαντικά τις συγκοινωνιακές συνθήκες  των δύο νησιών και ιδιαιτέρως της μικρής Κιμώλου.  Ο  συνολικός προϋπολογισμού δημοπράτησης  ανήλθε σε 3.639.400,00 €  (με ΦΠΑ) και πήρε έκπτωση 37,87%.

Το έργο αφορά στην κατασκευή δύο προβλητών 51 μέτρων έκαστος, από τεχνητούς ογκόλιθους στον όρμο Πολλώνια της Μήλου, που βρίσκεται στο ΒΑ άκρο του νησιού, απέναντι από το νησί της Κιμώλου. Ενδιάμεσα των δύο προβλητών, η περιοχή θωρακίζεται με φυσικούς ογκόλιθους προέλευσης λατομείου. Στους προβλήτες αυτούς δημιουργούνται θέσεις πρόσδεσης πλοίων αλλά και μικρότερων πλωτών με μικρό ύψος επιβίβασης. Το λιμενικό έργο έχει υπολογιστεί για δύο θέσεις ferry boats, μήκους 60 – 65 μέτρων και πλάτους 20 μέτρων περίπου, το καθένα.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και η προθεσμία εκτέλεσής του είναι δώδεκα (12) μήνες από την υπογραφή της Σύμβασης με τον ανάδοχο. Χρηματοδοτείται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της Περιφέρειας.

 

 

Το Γραφείο Τύπου

 

ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ...............................

 

Να σημειωθεί ότι για το έργο αυτό, έχουν εγερθεί πολλές και σφοδρές αντιδράσεις από πλείστους κατοίκους των Πολλωνίων και άλλους παράγοντες, καθώς θεωρείται μια καθόλου αναγκαία σπατάλη, την ώρα που το νησί έχει πολύ σοβαρές ανάγκες σε κρίσιμους τομείς υποδομών.

Επίσης, δεν έχει δημιουργηθεί περιφερειακός δρόμος, κάτι που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον οικισμό των Πολλωνίων.

Τέλος, υπάρχει έντονη και βάσιμη περιβαλλοντική ανησυχία για τις ροές των θαλασσίων ρευμάτων στον όρμο των Πολλωνίων, την αλλοίωση της ακτογραμμής (βλέπε Πλ. Γυαλός Σίφνου), αλλά και την επιβίωση της θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας (Ποσειδωνία).

Εχουν υπάρξει ως εκ τούτου, σοβαρά ερωτήματα, γιατί ο Περιφερειάρχης επιμένει τόσο...

 

 

Ακολουθήστε μας

Kostas Kamakaris 255x220

metaforiki panorios