ΜΗΛΟΣ

Μήλος

Μανώλης Μικέλης: Η Μήλος είναι ένα από τα νησιά που έχει πάρει τα λιγότερα χρήματα

Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζήστο έντυπο φύλλο της Καθημερινής εφημερίδας των Κυκλάδων ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ και στο Cyclades24.gr. 

 

Σήμερα θα συνομιλήσουμε με τον Δήμαρχο του όμορφου νησιού της Μήλου τον κ. Μανώλη Μικέλη, είμαστε πολύ χαρούμενοι που σας έχουμε μαζί μας και χαιρόμαστε που ανήκετε στα καθαρά νησιά. Από κάθε άποψη καθαρά νησιά μια και είναι επίκαιρες οι μέρες, για πείτε μας.

 

Ευτυχώς είμαστε από τα λίγα πράσινα σημεία στην Ελλάδα. Υπάρχει μεγάλος αγώνας εδώ
από την τοπική αυτοδιοίκηση, από τις Αρχές, την Αστυνομία, το Λιμεναρχείο και όλη την ομάδα της πολιτικής προστασίας του νησιού, υπάρχει και ο παράγοντας τύχη βέβαια γιατί δεν μπορείς να περιορίσεις και όλους τους ανθρώπους που έρχονται στο νησί και λόγω της ελιάς που ήρθαν για να τις μαζέψουν, και τους εργολάβους που έρχονται, βέβαια γίνονται καθημερινά έλεγχοι, γίνονται συστάσεις, ο κόσμος προσέχει και ευτυχώς μέχρι στιγμής έχουμε ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα.

 

Από χτες φιλοξενούμε και ένα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ το οποίο είχε περάσει και από άλλα Κυκλαδονήσια, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ ήρθαν και στη Μήλο, για να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται και το δικό μας νησί. Δεν έχουμε κάποιο κρούσμα αλλά παρόλα αυτά θέλουμε να κάνουμε τον έλεγχό μας αλλά καλύτερα είναι να γνωρίζεις κάτι για να το αντιμετωπίσεις παρά να έρθει και να εξαπλωθεί απότομα και να γίνει κάποιο ντόμινο.

 

Μπροστά μας έχουμε και τις γιορτές των Χριστουγέννων, πώς θα κινηθεί το νησί; Βέβαια ακόμα δε ξέρουμε τι θα γίνει με τις μετακινήσεις, ωστόσο περιμένετε εσείς κόσμο;

 

Κόσμο δεν περιμένουμε αλλά και ο κόσμος που φεύγει από τα νησιά μας στο διάστημα των
εορτών δεν θα φύγει φέτος γιατί φοβάται πάρα πολύ. Ωστόσο εμείς έχουμε κάνει σε συνεργασία με τους προέδρους των χωριών μια κίνηση και τις τελευταίες μέρες έχουμε αρχίσει και στολίζουμε τα χωριά μας, τουλάχιστον ο κόσμος που θα κάνει ένα περίπατο στο διάστημα που επιτρέπετε από τη νομοθεσία να βλέπει τα φώτα, τον ωραίο στολισμό των δρόμων και να νιώσει λίγο τις ημέρες των Χριστουγέννων.

 

Ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί; Υπάρχει φόβος, ανησυχία ή τα βλέπετε λίγο μακριά όλα αυτά που συμβαίνουν κυρίως στη βόρεια Ελλάδα και την ηπειρωτική χώρα;

 

Δεν τα βλέπουμε καθόλου μακριά και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε καθημερινά. Μπορεί κάποια
στιγμή να φανεί και στη Μήλο και γι αυτό το λόγο προσπαθούμε σε ό,τι αφορά το νησί και
τις ομάδες που δραστηριοποιούνται να κοιτάξουμε την πρόληψη, να πάρουμε όσα μέτρα
γίνεται περισσότερα ώστε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να έρθει και να εξαπλωθεί.

 

Αυτήν την περίοδο που ουσιαστικά η χώρα βρίσκεται σε lockdown έχoυν παγώσει πολλά θέματα και στη Μήλο; Είναι αρκετά τα θέματα που θέλω να συζητήσουμε, είναι τα θέματα του αθλητισμού γιατί υπάρχει και αυτή η ανακοίνωση του Μιχάλη Βαμβακάρη, τι γίνεται με τις κατακόμβες, αν υπάρχουν έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη…

 

Απ’ ό,τι γνωρίζεται έχει ανοίξει το «Τρίτσης» και γίνεται μια τεράστια προσπάθεια ο Δήμος Μήλου να συμμετέχει σε όλες τις προσκλήσεις. Κοιτάζουμε και παλιά έργα που είχαν ξεκινήσει σαν προτάσεις χωρίς να έχουν ούτε ολοκληρωμένες μελέτες, ούτε να είναι ώριμα και κάνουμε ένα αγώνα δρόμου με τις υπηρεσίες εδώ του Δήμου προκειμένου να πάρουμε και εμείς τη σειρά μας και να είμαστε και σε καλή σειρά μάλιστα.

 

Είπατε για τον κ. Βαμβακάρη. Αν δείτε τι χρήματα έχουμε πάρει τα τελευταία 15-20 χρόνια θα δείτε ότι είναι ένα από τα νησιά που έχει πάρει τα λιγότερα χρήματα με μεγάλη διαφορά
από τα υπόλοιπα νησιά. Ούτε σε μεγάλα έργα συμμετέχουμε ούτε σε τίποτα. Αυτό δεν είναι
μόνο ευθύνη της τοπικής κοινωνίας, αισθάνομαι ότι έχει παραμεληθεί λίγο το νησί και αυτό δεν το αισθάνομαι μόνο εγώ, το αισθάνονται και οι κάτοικοι του νησιού. Ωστόσο κάνουμε κάθε προσπάθεια ώστε να ωριμάσουν οι μελέτες και με τη βοήθεια της Περιφέρειας, γιατί έχουμε πολύ καλές σχέσεις με τον Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο, είμαστε σε συνεργασία για να προχωρήσουν κάποια πράγματα και στο νησί μας.

 

Γιατί όμως δεν έρχονται χρήματα στη Μήλο;

 

Η Μήλος έχει ένα από τα μεγαλύτερα γήπεδα των Κυκλάδων, οι διαστάσεις του γηπέδου είναι ίδιες με αυτές που έχει το Καραϊσκάκη, με 400άρι στίβο για τον αθλητισμό, βγάζει πάρα
πολύ καλούς αθλητές. Έχουμε μπει σε ένα πρόγραμμα και τώρα θα γίνει ταρτάν το γήπεδο μας, ωστόσο έχουμε κάνει και κάποιες μελέτες οι οποίες θα προωθηθούνε και προς την περιφέρεια και προς τα προγράμματα Τρίτση που ανοίγουν συνέχεια προκειμένου να έχει μια εγκατάσταση το νησί που αξίζει να έχει, γιατί όπως σας είπα και ομάδες ποδοσφαιρικές
έχουμε και πολλές ακαδημίες Κ14 Κ16 κτλ. και επίσης έχουμε και πολύ καλές αθλητές του στίβου. Κάνουμε κάθε προσπάθεια και πιστεύω ότι θα έχουμε και καλά αποτελέσματα.

 

Ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί και στους παράγοντες του τουρισμού;

 

Το νησί μας πήγε καλύτερα από κάθε άλλο νησί στις Κυκλάδες. Σε μια χρονιά δύσκολη, με τεράστια προβλήματα, πήγαμε στο 70% της καλύτερης τουριστικής χρονιάς για το νησί. Είμαστε ευχαριστημένοι, δούλεψε το νησί και βέβαια προετοιμαζόμαστε για την καινούρια περίοδο και εύχομαι να βγει κάποιο εμβόλιο ή να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα του κορονοϊού. Βελτιώνουμε τη σελίδα μας, βγαίνουμε με κάποια γραφεία προς την τουριστική αγορά και θα βγούμε πιο πολύ και με τα προγράμματα Τρίτση να οργανώσουμε και τις παροχές στο νησί ώστε ο επισκέπτης όταν έρχεται αυτόματα να ενημερώνεται από ορισμένα σημεία στο νησί με free wi fi. Θα ολοκληρωθεί για τα πολύ τουριστικά σημεία του νησιού μέχρι τέλος Δεκέμβρη, να παίρνει όλη την πληροφόρηση ο επισκέπτης για το νησί, είτε για αρχαιολογικούς χώρους, είτε για παραλίες, είτε για εκδηλώσεις, είτε για οτιδήποτε αφορά το νησί μας.

 

Μια και είπατε για αρχαιολογικούς χώρους τι γίνεται με τις κατακόμβες, θα ενταχθούν στην UNESCO;

 

Η πρόταση και η προσπάθεια που θα κάνει ο Δήμος Μήλου είναι να μπει η Μήλος λόγω
των κατακομβών, του αρχαίου θεάτρου και άλλων ιδιαίτερων ομορφιών που έχει, μαζί με τη
σπάνια γεωλογία στα μνημεία της UNESCO, γιατί αυτή η προσπάθεια υπήρχε σαν ιδέα από
παλαιότερα, εμείς κάναμε κάποια βήματα πιο μπροστά. Με το υπουργείο έχουμε κάποια συνεργασία, με τον κορονοϊό δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά με τις συναντήσεις και γι αυτό υπάρχει αυτή η καθυστέρηση. Θεωρώ ότι μόλις ανοίξουν τα πράγματα είναι από τα πρώτα που θα μεριμνήσουμε και θα προχωρήσουμε. Εύχομαι Καλές γιορτές και υγεία σε όλο τον κόσμο!

 

 

 

H Συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο έντυπο φύλλο της Καθημερινής εφημερίδας των Κυκλάδων ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ και στο Cyclades24.gr.

 

 

 

More about:

Ακολουθήστε μας

Kostas Kamakaris 255x220

metaforiki panorios