ΜΗΛΟΣ

Μήλος

Ψηφίσματα και δηλώσεις για την απώλεια του Γρηγόρη Μπελιβανάκη

Ψήφισμα  Μορφωτικού Συλλόγου Μήλου

Με θλίψη και πόνο πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του μέλους του συλλόγου μας Γρηγόρη Μπελιβανάκη

Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε οδύνη στην κοινωνία μας

Ο Γρηγόρης Μπελιβανάκης υπήρξε ακούραστος εργάτης ανάδειξης της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μήλου.

Ευθύς, ειλικρινής και αυθεντικός, πληγωνόταν βαθιά με συμπεριφορές  αντίθετες με τις δικές του αξίες. Με συνεχή επίμονη έρευνα ήθελε να μαθαίνει και να μοιράζεται τις γνώσεις του με όλους εμάς τους παρόντες και τους μέλλοντες.

Πολύτιμη  παρακαταθήκη για τη Μήλο το μεγάλο συγγραφικό   έργο και  ιστορικό  του αρχείο.

Μεγάλη η προσφορά του στην  ίδρυση του Πολεμικού Μουσείου της Μήλου, αλλά και γενικότερα η ενεργή συμμετοχή του και οι συμβουλές του σε όλες τις δραστηριότητες του συλλόγου μας, ακόμη δε και σε οποιονδήποτε σύλλογο που  βοηθούσε με την μεγάλη του εμπειρία.

‘Έφυγε ενεργός και μάχιμος μέχρι την τελευταία ημέρα.

Και αφού λόγω των περιστάσεων δεν μπορούμε να του πούμε το στερνό αντίο, ας είναι τούτο το ψήφισμα αποχαιρετισμός μας , η έκφραση της ευγνωμοσύνης μας και η βεβαιότητα ότι δεν θα τον ξεχάσομε ποτέ.

Το Δ. Σ. του συλλόγου αποφασίζει ομόφωνα :

1.- Να σταλεί το ψήφισμα στην οικογένειά του με την έκφραση των συλλυπητηρίων μας.

2.- Αντί στεφάνου να διαθέσει ένα χρηματικό ποσό στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Αγίας Τριάδας που είναι δημιούργημά του και

3.- Να  δημοσιευθεί το παρόν στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο της Μήλου.

Μήλος 19 Δεκεμβρίου 2020

Για το Δ. Σ. του Μορφωτικού και Κοινωνικού Συλλόγου Μήλου

Ο Πρόεδρος                                            Η Γραμματέας

ΚΟΜΗΣ Λουκιανός                          ΔΑΓΙΕΛΛΗ-ΒΙΤΑΛΗ Αγγελική

Ψήφισμα της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου (ΕΚΥΤ)

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου, συνεκφράζοντας και την ευρύτερη τοπική δημοσιογραφική οικογένεια των Κυκλάδων, αισθάνεται βαθύτατη θλίψη για την απώλεια (17-12-2020) ενός εκ των διακεκριμένων Μελών της Ένωσής μας, τον Γρηγόρη Μπελιβανάκη, και εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του.

Ο Γρηγόρης Μπελιβανάκης υπήρξε πολυτιμότατη μονάδα πολιτιστικής προσφοράς, τόσο στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Μήλο, όσο και στις Κυκλάδες γενικότερα.

Πέραν της γόνιμης διοικητικής υπαλληλίας του στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, ο Γρηγόρης  Μπελιβανάκης κατέγραψε ευδόκιμη πολιτεία στην υπηρεσία του Πολιτισμού με το δημοσιογραφικό, συγγραφικό και εικαστικό του έργο. Το 1976 εξέδωσε την εφημερίδα «Μήλος», την οποία και διηύθυνε έως το 1992, ότε και παρέλαβε τα ηνία ο υιός του Παύλος. Παραλλήλως έχει συνδέσει το όνομά του ,πρωταγωνιστώντας ιδρυτικά στην εφημερίδα «Τα Νέα του Γαλατσίου», τα «Περιφερειακά Ταχυδρομικά Χρονικά» και τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό του Συνδέσμου Μηλίων « Η Αφροδίτη». Η μεγάλη του αγάπη για τη Μήλο, εκδηλούμενη  παντοιοτρόπως πνευματικά, εκφράζεται και με το εκτεταμένο Αρχείο Ιστορικών Φωτογραφιών του νησιού καθώς και με τη συγγραφή υπέρ των είκοσι (20) τόμων βιβλίων. Ένα μεγάλο κεφάλαιο της εκλεπτυσμένης προσωπικότητάς του είναι η επίδοσή του στη ζωγραφική τέχνη, με έργα που εκόσμησαν  ομαδικές εκθέσεις.

Ο Γρηγόρης Μπελιβανάκης συνεπής και ευσυνείδητος λειτουργός της τοπικής δημοσιογραφίας, και ακάματος μετά ποιοτικής διαθέσεως, διάκονος του Πολιτισμού, καταλείπει όνομα άξιο να μνημονεύεται  μετ΄ εγκωμίων από όλους μας, Μηλίους και Κυκλαδίτες.

Εμείς, οι άνθρωποι της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου, θα τον έχουμε πάντα βαθειά στην καρδιά μας, με την αγάπη που ταιριάζει  σε τόσο εκλεκτό συνάδελφο, φίλο και εκ των παλαιών στελεχών της Ένωσης.

Αιωνία του η μνήμη!

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                              Ο Γ.Γραμματέας

Γεράσιμος-Θεόδωρος Μαγκανιώτης               Αντώνιος Τζιώτης

Συλλυπητήρια δήλωση του βουλευτή Νίκου Συρμαλένιου για την απώλεια του Γρηγόρη Μπελιβανάκη

Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του συμπατριώτη μας Γρηγόρη Μπελιβανάκη. Ο Γρηγόρης υπήρξε σίγουρα η τελευτάια μεγάλη πνευματική προσωπικότητα  της γενιάς των παλαιότερων της Μήλου, που θα γραφτεί στην ιστορική διαδρομή ανάμεσα στους Χατζηδάκη, Βάο, Καμακάρη, Παγώνη, Καβρουδάκη. Μας αφήνει ως παρακαταθήκη ένα πλούσιο συγγραφικό έργο, ένα πλούσιο ιστορικό και λαογραφικό έργο, αποτυπωμένο σε σειρά βιβλίων, άρθρων έντυπων και ηλεκτρονικών. Με την απώλεια του Γρηγόρη σίγουρα η Μήλος γίνεται πνευματικά φτωχότερη. Θα τον θυμόμαστε πάντα για αυτή την πολύτιμη προσφορά του, μέσω της οποίας οι νεότερες γενιές μπορούν να ανατρέξουν στις ρίζες μας και να αξιοποιήσουν την κληρονομιά του.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του!!!

Νίκος Συρμαλένιος

 

Ακολουθήστε μας

Kostas Kamakaris 255x220

metaforiki panorios