ΜΗΛΟΣ

Μήλος

Άδικη απόφαση για την ερασιτεχνική αλιεία

Παρέμβαση - επιστολή στον Ν. Χαρδαλιά απέστειλέ ο κ. Ευ. Βαμβακάρης με την ισιότητά του ως πρόεδρος των Ερασιτεχνών Αλιέων:

 

Κύριε Υφυπουργέ Πολιτικής Προστασίας, χρόνια σας πολλά.

Διετέλεσα για 23 συνεχή έτη ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΊΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΑΛΙΕΩΝ και με την ιδιότητα αυτή, έχω να σας αναφέρω τα εξής:
Όπως γνωρίζετε, λόγω του κορονοιού, η Κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΉ ΑΛΙΕΙΑ ΑΠΌ ΣΚΆΦΟΣ.

Ο ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΊΔΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΆΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΨΆΡΙΑ.

Επίσης, αν αλιεύουν χιλιάδες ερασιτέχνες ψαράδες με τα σκάφη τους, η θάλασσα επειδή είναι  ΑΠΈΡΑΝΤΗ, η απόσταση μεταξύ των σκαφών είναι εκατοντάδες, μπορεί και χιλιάδες μέτρα.

Βάσει λογικής, εκείνο που τελευταίο θα έπρεπε να είχατε επιτρέψει, είναι η αλιεία από ξηρά. Ο λόγος είναι ότι αυτοί οι ψαράδες δεν είναι οργανωμένοι ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝ ΆΔΕΙΑ ΑΛΙΕΙΑΣ. 

Έτσι, με την άρση αυτού του απαγορευτικού, όλοι οι Έλληνες μπορούν και έχουν το δικαίωμα να πάρουν ένα καλάμι και να βγουν στις ακτές δηλώνοντας Ερασιτέχνες Ψαράδες. Έχετε λογιστεί τι θα μπορούσε να συμβεί εάν όλοι οι Έλληνες ξεχυθούν στις παραλίες; 

Αντίθετα, οι πραγματικοί ερασιτέχνες ψαράδες, ΧΩΡΊΣ ΆΔΕΙΑ, δεν έχουν το δικαίωμα να αλιεύουν από το σκάφος τους.

Αντί λοιπόν η Κυβέρνηση να επιτρέψει την αλιεία στους πραγματικούς ερασιτέχνες ψαράδες που αλιεύουν με σκάφος και δεν έρχονται σε επαφή με άλλους πολίτες, επέτρεψε την αλιεία στους ψαράδες οι οποίοι ψαρεύουν από την ακτή.

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης είναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΉ ΚΑΙ ΑΔΙΚΗ. Μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις  στην διασπορά του ιού.

Ο πρόσφατος Νόμος ΕΊΝΑΙ ΑΔΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΆΛΗ ΠΑΓΊΔΑ, ΑΦΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΙ ΟΤΙ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΜΟΝΟ Η ΑΛΙΕΙΑ ΑΠΟ ΣΤΕΡΙΑ.
Είναι παγίδα γιατί μπορεί να παρασύρει τους ερασιτέχνες ψαράδες που αλιεύουν με βάρκα και να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα.
Ο ΝΟΜΟΣ ΑΥΤΟΣ ΕΊΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΊΣ ΛΟΓΙΚΗ για τους εξής λόγους:

1) Όποιος διαβάσει τον συγκεκριμένο νόμο, πιστεύει ότι επιτρέπεται ΓΕΝΙΚΑ η Ερασιτεχνική Αλιεία από σκάφος και από την ακτή. Δεν διευκρινίζει ότι επιτρέπεται μόνο από την ακτή, ενώ απαγορεύεται να μπει ο ψαράς στην βάρκα του.

2) Σκέφτηκε η Κυβέρνηση, και ιδιαίτερα ο αρμόδιος Υπουργός, τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που όλοι οι Έλληνες πάρουν μία πετονιά και γεμίζουν οι ακτές από δήθεν ψαράδες, αφού δεν χρειάζονται άδεια  όπως ισχύει για τα σκάφη;

3) Η αλιεία από ξηρά γίνεται  καθαρά για χόμπι και όχι για άθληση. Αντίθετα, η αλιεία από το σκάφος είναι και χόμπι και άθληση, αφού γίνεται και κωπηλασία.

4) Μέσα στο ερασιτεχνικό σκάφος, όταν επιβαίνουν ένα ή δύο άτομα της ίδιας οικογένειας, δεν μπορεί να  υπάρχει μετάδοση του ιού. Αντίθετα, οι ψαράδες από την ακτή δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν και σίγουρα θα υπάρχει συνωστισμός με ρίσκο την μετάδοση του ιού.

5) Οι ερασιτέχνες ψαράδες με σκάφος, κάθε χρόνο διαθέτουν, ανάλογα το μήκος και των ίππων της μηχανής  τους, ένα χρηματικό ποσό άνω των 1000 ευρώ για την άδεια του σκάφους, την συντήρηση σκάφους και μηχανής, για καύσιμα κ.α. Αντίθετα, οι ψαράδες της ακτής, ούτε έχουν άδεια, ούτε πληρώνουν έστω ένα ευρώ!!

6) Η Κυβέρνηση δεν έπραξε σωστά απαγορεύοντας την ερασιτεχνική αλιεία από σκάφος. Τώρα, αυτοί οι ερασιτέχνες ψαράδες, αναγκάζονται να συνωστίζονται  με αυτούς που δήθεν αθλούνται.

7)  Το πιο τρελό και παράλογο είναι ότι εάν εγώ παρανομήσω με την μικρή μου βάρκα τριών μέτρων, θα πληρώσω ένα πρόστιμο 5.000 ευρώ!!! Το ίδιο πρόστιμο θα πληρώνει και ένα σκάφος πολυτελείας!!!
Επίσης, ένας διοργανωτής πάρτυ ο οποίος πραγματικά εγκληματεί θέτοντας σε κίνδυνο δεκάδες, και πολλές φορές και εκατοντάδες άτομα, τιμωρείται με ένα πρόστιμο των 3.000 ευρώ ΜΟΝΟ!  ΕΊΝΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΑΥΤΆ;;;

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 100.000 ερασιτεχνικά σκάφη. Ακόμα και όλα να βγουν στην θάλασσα για ψάρεμα καθημερινά, δεν θα υπάρχει καμία πιθανότητα μετάδοσης του ιού, όπως δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα ούτε στα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη, τα οποία μάλιστα διαθέτουν και πλήρωμα!

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι κανένα από  τα νησιά μας δεν έχει κρούσματα κορονοιού εκτός από μερικά μεγάλα νησιά όπως Κρήτη, Χίος, Μυτιλήνη.

Γιατί η Κυβέρνηση επιβάλλει Lock Down στα νησιά μας όταν μάλιστα υπάρχει αυστηρότατος έλεγχος από και προς Πειραιά; Επιπλέον ισχύει και η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό!

Εχω ενημερωθεί ότι χιλιάδες ερασιτέχνες ψαράδες απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά ιδιαίτερα οι νησιώτες, έχουν αγανακτήσει με αυτή την άδικη απόφαση και την χωρίς λόγο απαγόρευση.
Πιστεύω να κατανοήσετε την αγανάκτηση των ψαράδων, ειδικά τον νησιωτών, και να δώσετε τέλος σε αυτή την αδικία!!

Σας ευχαριστώ

Με τιμή,
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ

Ακολουθήστε μας

Kostas Kamakaris 255x220

metaforiki panorios