ΜΗΛΟΣ

Μήλος

Φλώρα Καισαρίτη: ‘ Διαρκής η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας στη Μήλο’

Η πανδημία, στη δίνη της οποίας βρισκόμαστε εδώ και δέκα μήνες, μας έδωσε την «ευκαιρία» να σκεφτούμε πάνω στο θέμα της αναγκαιότητας ισχυρής δημόσιας υγείας για όλους, αφού οι αρρώστιες δεν κάνουν διακρίσεις και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια αρνήθηκαν να περιθάλψουν ασθενείς με covid, ακόμα κι αν είχαν ιδιωτική ασφάλιση. Οι κάτοικοι των νησιών θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στα νησιά μας στον τομέα της περίθαλψης.

 

 

Αφορμές για να γράψω αυτό το άρθρο είναι η επιστολή από το Δημοτικό Συμβούλιο προς τον Πρωθυπουργό της χώρας, η επιστολή του δημάρχου στη 2η ΥΠΕ και στο Υπουργείο Υγείας, η πρωτοφανής αδράνεια του Επαρχείου Μήλου και φυσικά το περιστατικό της αεροδικαμιδής ασθενούς πριν λίγες μέρες μετά από αναμονή πολλών ωρών.

 

 

Το Κέντρο Υγείας της Μήλου ήταν πάντοτε υποστελεχωμένο, αλλά με κάποιο τρόπο αυτό καλύπτονταν, αφού για 20 χρόνια ο κ. Αποστολόπουλος ήταν αυτός που έκανε τους Μηλιούς να νιώθουν ασφάλεια για τη δύσκολη στιγμή, που θα χρειάζονταν τη βοήθειά του. Σύμφωνα με την επιστολή παραίτησής του υπήρξαν δυσλειτουργίες υπηρεσιακές μετά τον διορισμό της νέας Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Υγείας, που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ότι σήμερα στο Κέντρο Υγείας δεν υπάρχει γιατρός με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής, που προφανώς είναι απολύτως απαραίτητος. Αναμένεται άφιξη μίας γιατρού, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Διοικούσας Επιτροπής, αλλά οι μέρες περνάνε και είναι χειμώνας εν μέσω πανδημίας, κάτι που επιτείνει την ανασφάλεια των κατοίκων του νησιού. Αυτό που γίνεται ως τώρα είναι να έρχονται κάποιοι γιατροί για δύο τρεις εβδομάδες , κάτι που φυσικά δεν μπορεί να προβάλλεται ως λύση, ειδικά όταν δεν υπάρχει γενικός γιατρός κι όταν όλο το προηγούμενο διάστημα, τη θέση κάλυπτε και πάλι ο κ.Αποστολόπουλος με αποσπάσεις, εννοείται προσωρινές. Αναρωτιέμαι, όλο αυτό το χρονικό διάστημα τι περίμενε η Διοικούσα Επιτροπή;

 


Ο Δήμος Μήλου βοηθάει, προμηθεύοντας αναλώσιμα και όχι μόνο, όπως και απλοί πολίτες. Δε μπορεί όμως να στελεχώσει το Κέντρο Υγείας -αυτό είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Ο κόμπος όμως πλέον έφτασε στο χτένι και το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του στέλνει επιστολή στον ίδιο τον Πρωθυπουργό και ο Δήμαρχος κάνει απέλπιδες προσπάθειες μέσω της 2ης ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας.

 

 

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ειδικότερα η κ. Χωριανοπούλου ως Έπαρχος Μήλου σε ποιες ενέργειες έχει προβεί και με ποια αποτελέσματα; Το ερώτημα είναι προφανώς ρητορικό, στο σκέλος που αφορά τα αποτελέσματα. Μπορεί όμως να μας ενημερώσει τουλάχιστον για τις ενέργειές της, αν και δεν απαντάει συνήθως στα ερωτήματα που της έχω θέσει μέσω δημοσίων παρεμβάσεων μου. Θέλω επίσης με ένταση να ρωτήσω τι γίνεται με το ελικόπτερο αεροδιακομιδών στη βάση της Σύρου: υπάρχει τελικά ή δεν υπάρχει; Κι αν υπάρχει, γιατί όταν  χρειάζονταν αεροδιακομιδή πριν λίγες μέρες,  το ελικόπτερο ήρθε μετά από 7 σχεδόν ώρες, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την πορεία της υγείας της ασθενούς;

 

 

Η Διοικούσα Επιτροπή του Κέντρου Υγείας δεν έβγαλε κάποια σχετική ανακοίνωση, παρόλο που γενικά επικοινωνεί στα μέσα τα «νέα» του Κέντρου Υγείας, αν και σε ανακοίνωσή της, λίγο καιρό πριν, για τη δημιουργία της μονάδας παραγωγής οξυγόνου, λέγονταν η μισή αλήθεια. Η υπόλοιπη αλήθεια αναφέρεται σε ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό στο fb της κυρίας Όλγας Ιορδανίδου (Αika Iordanidou)  με ημερομηνία 7  Δεκεμβρίου, και είναι ότι πρόκειται για μια δωρεά του ομίλου Λάτση,που όμως είχε ζητηθεί και ξεκινήσει ως διαδικασία στις 26/03/2019 όταν εκείνη ήταν Διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ και στο υπουργείο Υγείας υπουργός Ξανθός και αναπληρωτής Πολάκης και δεν αφορούσε αποκλειστικά το Κέντρο Υγείας της Μήλου. Σαφώς το προώθησε και η νέα Διοικούσα και γι αυτό ολοκληρώθηκε, αλλά οφείλει ολόκληρη την αλήθεια στους Μηλιούς, που στηρίζουν, με κάθε μέσο που διαθέτουν, το Κέντρο Υγείας.

 

 

Είναι νομίζω η ώρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του, γιατί εδώ και ενάμιση και πλέον χρόνο που έχει αναλάβει η νέα Κυβέρνηση, η Περιφερειακή αρχή και η νέα Διοικούσα Επιτροπή, το αποτέλεσμα είναι αυτό για το οποίο συζητάμε!!! Υπάρχει σχέδιο διάσωσης του Κέντρου Υγείας ή μήπως το σχέδιο είναι η ιδιωτική υγεία για όποιον μπορεί να πληρώσει; Τι είναι αυτό που εμποδίζει τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας σε μια περίοδο που δεν υπάρχουν μνημονιακές δεσμεύσεις κι ενώ δίνονται κίνητρα και από το δήμο για τους γιατρούς που θα το αποφασίσουν; Γιατί δεν προκηρύσσονται άμεσα οι θέσεις των γιατρών που είναι κενές; Γιατί δεν έρχεται κάποιος Γενικός Γιατρός έστω με απόσπαση, για ένα εύλογο χρονικό διάστημα; Η απάντηση που δίνω εγώ είναι ότι απλά δεν υπάρχει η πολιτική βούληση, κάτι που άλλωστε έχει αποδειχθεί και στη διαχείρηση της πανδημίας, με τα ολέθρια αποτελέσματα που βιώνουν οι άνθρωποι στις περιοχές που χτυπήθηκαν.

 

 

Παρόλα αυτά όμως, αναμένω με αγωνία την  απάντηση του Πρωθυπουργού,και όποιου άλλου αρμόδιου νιώσει την ανάγκη να το κάνει.

 

 

Αναμένω επίσης με αγωνία την πραγματοποίηση των εμβολιασμών για την πανδημία στο νησί μας και δεν εξαιρώ την Περιφέρεια – Επαρχείο, από την ευθύνη για την οργάνωση και την πραγματοποίησή τους.

 

 

Καισαρίτη Φλώρα

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε μας

Kostas Kamakaris 255x220

metaforiki panorios