ΜΗΛΟΣ

Μήλος

Ένα «μπλε» δίκτυο Δήμων γεννιέται



 


Η δημιουργία του πρώτου δικτύου δήμων για το θαλάσσιο περιβάλλον στην Ελλάδα συζητήθηκε από νησιωτικούς και παράκτιους δήμους με πρωτοβουλία της περιβαλλοντικής οργάνωσης Aegean Rebreath.

 


Στην πρώτη προπαρασκευαστική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αμυρά, Δημάρχων, αιρετών, υπηρεσιακών εκπροσώπων εννέα Δήμων καθώς και του Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας κ. Ρούσσο Άγγελο και της εκπροσώπου του, επιβεβαιώθηκε η ανάγκη διασύνδεσης της κεντρικής κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

 


Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας χαιρέτισε την πρωτοβουλία και επιβεβαίωσε τη δέσμευση του Υπουργείου για τη στήριξη του Δικτύου, ενώ κοινό συμπέρασμα όλων, αποτέλεσε η ανάγκη και θέληση το Δίκτυο αυτό να προσφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα. Οι συμμετέχοντες κατέθεσαν προτάσεις ως προς τους στόχους, τη λειτουργία του Δικτύου και τα επόμενα βήματα ενώ ανέδειξαν πεδία ενδιαφέροντος.

 


Το σύνθετο και φιλόδοξο αυτό εγχείρημα έρχεται ως συνέχεια της υπογραφής μνημονίων συνεργασίας της Aegean Rebreath με τις δημοτικές αρχές, της εγκατάστασης Σταθμών Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων (Σ.Σ.Θ.Α.) και της υλοποίησης δράσεων ολιστικού χαρακτήρα σε κάθε νησί. 

 

Η επιτυχία της λειτουργίας του δικτύου Σ.Σ.Θ.Α., που έχει λάβει την αιγίδα του Υ.Π.ΕΝ. και στηρίζεται από τον Οκτώβριο 2020 στην ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες των δήμων, αναδεικνύει την πρόθεση των τοπικών αρχών να αναλάβουν σημαντικές πρωτοβουλίες. 


 

Στο πλαίσιο αυτό το νέο Δίκτυο στοχεύει στην ανάδειξη και ανταλλαγή καλών πρακτικών, στην αξιοποίηση των εμπειριών για την υλοποίηση οριζόντιων δράσεων και την παροχή συμβουλευτικού έργου σε κεντρικό επίπεδο.

 

 

Η συνάντηση αυτή φιλοδοξεί να αποτελέσει τη συνέχεια μίας συλλογικής προσπάθειας προκειμένου να βρεθεί το θαλάσσιο περιβάλλον στο επίκεντρο των τοπικών και εθνικών πολιτικών. 

 

Μια προσπάθεια που από την αρχή της έχει ενώσει τοπικές κοινωνίες και ειδικότερα δημοτικές αρχές, αλιευτικές κοινότητες και τοπικές ομάδες πολιτών που έχουν συνειδητοποιήσει τη σημασία της προστασίας των θαλάσσιων πόρων για την ανάπτυξη των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε μας

Kostas Kamakaris 255x220

metaforiki panorios