ΜΗΛΟΣ

Μήλος

Δωρεάν εργαστήριο κινηματογράφου για εφήβους στη Μήλο

Η Ρουμάνα σκηνοθέτης και παραγωγός ντοκιμαντέρ Alina Manolache θα πραγματοποιήσει ένα δωρεάν εργαστήριο κινηματογράφου, 4 εβδομάδων για εφήβους στη Μήλο. Στόχος του εργαστηρίου θα είναι να εξοικειωθούν οι νέοι μαθητές με την  τέχνη του ντοκιμαντέρ σε ένα πειραματικό, βιωματικό εργαστηριακό περιβάλλον.

Οι συμμετέχοντες θα ενθαρρυνθούν να συζητήσουν, να εκφράσουν τις απόψεις τους και να διαμορφώσουν έναν κριτικό βλέμμα όταν κοιτάζουν “κινούμενες” εικόνες. Επίσης θα αποκτήσουν τη ικανότητα, να βρίσκουν και να αναγνωρίζουν ένα ενδιαφέρον θέμα, να πραγματοποιούν μια συνέντευξη, να ηχογραφούν, να κινηματογραφούν και να κάνουν τους πραγματικούς χαρακτήρες να «ανοιχτούν» μπροστά στην κάμερα. Θα αποκτήσουν δηλαδή τις βασικές γνώσεις επεξεργασίας και πληροφορίες για  την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ. Δουλεύοντας σε ομάδες, θα μάθουν να δημιουργούν μαζί, να διαπραγματεύονται αποφάσεις και να «αιτιολογούν» τις καλλιτεχνικές τους επιλογές.
Όλα αυτά, σε ένα φιλικό περιβάλλον, ανοιχτό στον διάλογο και την αλληλεπίδραση.
Ο εκπαιδευτής θα προσκαλέσει επίσης επαγγελματίες από την Μήλο ως ομιλητές: φωτογράφους (εισηγητής: Μάντη Λυκερίδου), ιστορικούς και μουσειολόγους, οι οποίοι θα προτείνουν διαφορετικές ασκήσεις ή θα προσφέρουν συμβουλές και σχόλια.
Στόχος του εργαστηρίου
Βασικός στόχος του εργαστηρίου είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες δεξιότητες γύρω από την εύρεση ενός θέματος για μια ταινία, την  σκηνοθεσία , την επεξεργασία την παραγωγή και την οπτική σκέψη.
Πολύ Σημαντικό! Δεν υπάρχει πίεση να ολοκληρωθεί μια ταινία μέσο αυτού του εργαστηρίου. Οι μαθητές ίσως ολοκληρώσουν κάποιες κινηματογραφημένες συνεντεύξεις, σειρές φωτογραφιών, βίντεο, προσχέδια ταινιών, κινηματογραφικές ασκήσεις αλλά και μια ολοκληρωμένη ταινία, ανάλογα με το ενδιαφέρον κάθε μαθητή
 
Σχετικά με τον εκπαιδευτή
 
Η Alina Manolache (31) είναι σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών ντοκιμαντέρ με έδρα το Βουκουρέστι, βραβευμένη στην Γαλλία, Πορτογαλία, Ελβετία και σε άλλες χώρες  Επιλέχτηκε και παρουσιάστηκε  από το Filmmaker Magazine ως μία από τις 5 κορυφαίες γυναίκες σκηνοθέτες του IDFA 2020, η Manolache έχει δημιουργήσει ταινίες για το The Guardian και το Vice Magazine. Έχει βραβευτεί από το Ρουμανικό Ίδρυμα Κινηματογράφου, του Creative Europe MEDIA, της Εθνικής Τηλεόρασης, του Ρουμανικού Πολιτιστικού Ινστιτούτου στο Παρίσι και άλλων οργανισμών.
Οι ταινίες της τιμήθηκαν σε πρεμιέρες φεστιβάλ όπως το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Κοπεγχάγης, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Άμστερνταμ, το Visions du Réel Nyon, στην Τζιχλάβα της Τσεχίας, το Ζάγκρεμπ DOX, το Ρέικιαβικ IFF, το Cinema Next Europe Linz, το Φεστιβάλ Ταορμίνα και πολλά άλλα.
Διάρκεια
Θα περάσουμε μαζί 4 εβδομάδες, με 2 συναντήσεις την εβδομάδα (μετά τα μαθήματα του σχολείου ή τα σαββατοκύριακα, ανάλογα με τη διάθεση της ομάδας). Το πρόγραμμα θα συζητηθεί και θα διαρθρωθεί μαζί με τους συμμετέχοντες στην πρώτη συνάντηση.
Σε ποιούς απευθύνεται
Σε 10 εφήβους (14-19 ετών) που ενδιαφέρονται για τις εικαστικές τέχνες, τη φωτογραφία, τις ταινίες, το ντοκιμαντέρ, το βίντεο, την ανθρωπολογία, τον ήχο, την αφήγηση. Η επικοινωνία θα είναι στα αγγλικά. ( Προϋπόθεση: βασικές γνώσεις αγγλικών)
Διαδικασία επιλογής
Οι έφηβοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν θα πρέπει να  στείλουν στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 5 φωτογραφίες ή ένα βίντεο διάρκειας 1 λεπτού που δημιούργησαν από το κινητό τους τηλέφωνο . Ο εκπαιδευτής θα επιλέξει τα πιο ενδιαφέροντα και θα καλέσει τους δημιουργούς  να συμμετάσχουν (δωρεάν) στο εργαστήριο.
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 8 Μαΐου.
Ημερομηνίες
Οι  συμμετέχοντες θα ειδοποιηθούν μέσω email στις 12 Μαΐου.
Το εργαστήριο ξεκινά γύρω στις 20 Μαΐου 2021 και τελειώνει περίπου στις 17 Ιουνίου.
Οι ακριβείς ημερομηνίες και η τοποθεσία των δράσεων θα ανακοινωθούν στις 12 Μαΐου. (ανάλογα πάντα με την εξέλιξη της πανδημίας).
Επικοινωνία
Alina Manolache (Εκπαιδευτής)
Mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τηλ: +40 723 024 402 (WhatsApp)
Website: alinamanolache.com
Mady Lykeridou
Mail:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τηλ:+30 6937644506

Ακολουθήστε μας

Kostas Kamakaris 255x220

metaforiki panorios