ΜΗΛΟΣ

Μήλος

Δέκα νησιά των Κυκλάδων μπαίνουν στην «πρίζα»

 

 

Στην πράσινη «οικογένεια» των διασυνδεδεμένων νησιών εντάσσονται σταδιακά οι Κυκλάδες χάρη στα έργα του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

 

 

Μέχρι το 2024, δέκα Κυκλαδονήσια θα έχουν εξασφαλίσει σταθερή, φθηνή και πράσινη ηλεκτροδότηση χάρη στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις που ξεκίνησαν να υλοποιούνται στο νησιωτικό σύμπλεγμα το 2014.

 

 

Με επενδύσεις που αγγίζουν τα 440 εκατ. ευρώ, έως σήμερα που έχουν ολοκληρωθεί οι τρεις πρώτες φάσεις διασύνδεσης των Κυκλάδων, έχουν μπει «στην πρίζα»  τα νησιά Σύρος, Τήνος, Μύκονος, Πάρος, Άνδρος και Νάξος.

 

 

Το τελευταίο βήμα, η Δ’ Φάση Κυκλάδων, έχει ήδη ξεκινήσει με τον διαγωνισμό για τη διασύνδεση της Σαντορίνης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Με επενδύσεις επιπλέον 386 εκατ. ευρώ, η Σαντορίνη, η Φολέγανδρος, η Μήλος και η Σέριφος θα προστεθούν στην οικογένεια των διασυνδεδεμένων νησιών μέσα στην επόμενη τετραετία.

 

 

Έργα με μεγάλες τεχνικές προκλήσεις

 

 



 


Οι νησιωτικές διασυνδέσεις δεν είναι όμως εύκολη υπόθεση. Το ιδιαίτερο ανάγλυφο του αιγαιοπελαγίτικου βυθού και η έντονη αλιευτική δραστηριότητα ανεβάζουν αισθητά τον πήχη των τεχνικών προκλήσεων. Γι’ αυτό το λόγο ο ΑΔΜΗΕ αξιοποιεί την υψηλή τεχνογνωσία του και επιστρατεύει καινοτόμες τεχνολογίες, όπως ελαφρύτερα και πιο ανθεκτικά υλικά για το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενώ θάβει τα υποβρύχια καλώδια κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας για την προστασία τους, μέχρι το βάθος των 30 μέτρων.

 


Σεβόμενος το μοναδικό κυκλαδίτικο τοπίο, ο ΑΔΜΗΕ μεριμνά και για την ελαχιστοποίηση της οπτικής όχλησης. Για την αποφυγή των εναέριων Γραμμών Μεταφοράς πάνω στα νησιά, οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Διαχειριστή χωροθετούνται κοντά στη θάλασσα, με το αρχιτεκτονικό τους ύφος να είναι πλήρως εναρμονισμένο με την αισθητική του τόπου.

 

 

Τι κερδίζουν οι κάτοικοι των Κυκλάδων

 


Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των Κυκλάδων φέρνουν άμεσα οφέλη τόσο για τις τοπικές κοινωνίες όσο και για το περιβάλλον, καθώς λύνουν οριστικά τα προβλήματα της ασταθούς ηλεκτροδότησης και ταυτόχρονα σβήνουν τα ρυπογόνα φουγάρα στο Αιγαίο. Ήδη, οι σταθμοί παραγωγής σε Σύρο, Πάρο, Νάξο και Μύκονο έχουν σβήσει και με την ολοκλήρωση της τελευταίας φάσης των διασυνδέσεων αναμένεται να αποσυρθούν και οι τοπικοί σταθμοί σε Σαντορίνη και Μήλο. Ταυτόχρονα, με τις διασυνδέσεις δημιουργείται επιπλέον χώρος για καθαρή ενέργεια στις Κυκλάδες ύψους  330 MW, δίνοντας στα νησιά μία νέα, πράσινη πνοή.

 


Σημαντικά, όμως, είναι και τα οικονομικά οφέλη των διασυνδέσεων για όλους τους καταναλωτές της χώρας. Το κόστος λειτουργίας των τοπικών σταθμών παραγωγής στα νησιά του Αιγαίου ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ ετησίως, τα οποία οι πολίτες επιβαρύνονται μέσω των χρεώσεων ΥΚΩ στους λογαριασμούς ρεύματος.  Μόνο με τα νησιά των Κυκλάδων που έχουν διασυνδεθεί ήδη, οι καταναλωτές έχουν εξοικονομήσει 90 εκατ. ευρώ ετησίως. Με την ολοκλήρωση όλων των διασυνδέσεων σε Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο, μέχρι το τέλος της δεκαετίας, οι συνολικές χρεώσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ ετησίως θα εξοικονομηθούν πλήρως για όλους τους καταναλωτές της χώρας.

 

 

 Πηγή: cyclades24.gr

 

 

 

 

Ακολουθήστε μας

Kostas Kamakaris 255x220

metaforiki panorios