ΜΗΛΟΣ

Μήλος

Ανακοίνωση της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Μήλου για το Κέντρο Υγείας Μήλου

 

 

Το τελευταίο διάστημα το θέμα της υγειονομικής περίθαλψης στη Μήλο, έχει εξελιχθεί ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί τους κατοίκους του νησιού.

 

 

Το Κέντρο Υγείας έχει μείνει από τις αρχές του χρόνου χωρίς Γενικό Γιατρό, αφού η απόσπαση του Ηλία Αποστολόπουλου από την Πύλο Μεσσηνίας έληξε, ενώ δεν εγκρίνεται από τη 2η ΥΠΕ ούτε ανανέωση της απόσπασης του, ούτε και το αίτημα μετάθεσης του στη Μήλο, όπου έχει υπηρετήσει πάνω από 20 χρόνια με πανθομολογούμενη καθοριστική συνεισφορά.

 

 

Παράλληλα σε ότι αφορά την ειδικότητα του παιδιάτρου, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, αφού το χρονικό διάστημα έλλειψης του είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Σήμερα στο Κ.Υ. υπηρετεί εκτός των δύο οδοντιάτρων, μόνο ένας ειδικευμένος  γιατρός, ενώ τις τελευταίες μέρες αποχώρησε και μία γιατρός χειρουργικής ειδικότητας. Στο μεταξύ ο κίνδυνος για απώλειες ζωής έχει αυξηθεί, ενώ τα ελικόπτερα για έκτακτες διακομιδές έχουν γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, λόγω αδυναμίας σοβαρής αξιολόγησης των περιστατικών, με αποτέλεσμα τόσο τη διόγκωση του κρατικού Π/Υ, όσο και την ψυχική ταλαιπωρία των ασθενών και των συγγενών τους.

 

 

Η Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ και ο πρόεδρος της διοικούσας του Κ.Υ. απορρίπτουν πεισματικά τη μετάθεση του Ηλία Αποστολόπουλου, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, επιστολές και υπομνήματα τόσο της δημοτικής αρχής και του δημάρχου, όσο και 48 φορέων της Μήλου, ενώ ξεχωριστό υπόμνημα με πρωτοβουλία κατοίκων διακινείται με πάνω από 1600 υπογραφές, που ζητάνε την άμεση επίλυση του προβλήματος. Επίσης για το ίδιο θέμα έχει καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής Νίκος Συρμαλένιος, χωρίς βεβαίως να υπάρχει μέχρι σήμερα καμία απάντηση.

 

 

Από ότι φαίνεται οι διοικούντες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην προκήρυξη για τη Μήλο δύο μόνιμων θέσεων (παθολόγου, παιδιάτρου), που όλοι γνωρίζουμε ότι ακόμα και αν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, οι διαδικασίες ολοκλήρωσης της πρόσληψης τους είναι σημαντικά χρονοβόρες. Αλλά και στην καλύτερη περίπτωση ακόμα και αν προσληφθούν οι δύο γιατροί, με δεδομένο ότι οι οργανικές θέσεις γιατρών ειδικοτήτων στο Κ.Υ. Μήλου είναι 13 και με δεδομένο ότι εξακολουθούμε να βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας, αλλά και στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, κατανοούμε όλοι την επιτακτικότητα έγκρισης της μετάθεσης του Γενικού Γιατρού Ηλία Αποστολόπουλου, που με την αναγνωρισμένη εμπειρία του και συνεισφορά του στη Μήλο, αποτελεί πολύτιμη δύναμη για την υγειονομική ασφάλεια του νησιού.

 

 

Δυστυχώς μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στις Κυκλάδες αλλά και ο προσκείμενος μηχανισμός της ΝΔ στο νησί, αντιμετωπίζουν το θέμα της δημόσιας υγείας όχι ως δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, αλλά ως λάφυρο κομματικής αντεκδίκησης, αδιαφορώντας προκλητικά για τον κίνδυνο υγείας των κατοίκων και των επισκεπτών. Καθηλωμένοι στις ιδεοληψίες των ΣΔΙΤ στην υγεία, αντιμάχονται τις δημόσιες δομές υγείας και την ανάγκη καθολικής κάλυψης του πληθυσμού.

Ως Οργάνωση Μελών της Μήλου, μαζί με τη μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων και των φορέων του νησιού, διεκδικούμε:

  • Να σταματήσουν τα πολιτικά παιχνίδια σε βάρος της υγείας του μηλέϊκου λαού
  • Να εγκριθεί άμεσα η μετάθεση του Ηλία Αποστολόπουλου στο Κ.Υ. Μήλου
  • Να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια υγεία στη Μήλο και στα νησιά, με πρόσθετη παροχή κινήτρων για προσέλκυση γιατρών και υγειονομικού προσωπικού
  • Να υιοθετηθούν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο ΕΣΥ, που περιλαμβάνουν και ειδικά κίνητρα για τις νησιωτικές περιοχές με δέσμη μέτρων οικονομικών, επιστημονικών και διοικητικών

(Την Παρασκευή14/5 οι προτάσεις αυτές θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν σε διαδικτυακή εκδήλωση με τους φορείς των Κυκλάδων, με συμμετοχή του τομεάρχη υγείας και πρώην υπουργού Ανδρέα Ξανθού)

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε μας

Kostas Kamakaris 255x220

metaforiki panorios