ΜΗΛΟΣ

Μήλος

Συνέντευξη Επάρχου Μήλου κα Έλλης Χωριανοπούλου στην Κυκλαδική

 

Το τελευταίο περιστατικό με το αεροπλάνο της Aegean να αποβιβάζει επιβάτες εκτός διαδρόμου στη Μήλο, δεν συνάδει σε ένα νησί που πρωταγωνιστεί διεθνώς στον τουρισμό μας λέει η Έπαρχος Σίφνου-Σερίφου, Μήλου – Κιμώλου, Έλλη Χωριανοπούλου, θέτοντας μάλιστα τον προβληματισμό της για την ακύρωση του σχεδίου για νέο αεροδρόμιο στο νησί της Αφροδίτης. Την ίδια στιγμή τονίζει την ανάγκη για σημαντικά έργα οδοποιίας, ύδρευσης και αποχέτευσης που έχει θέσει ως προτεραιότητα για τα τέσσερα νησιά των Κυκλάδων.

 

Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή

 

Ας ξεκινήσουμε από ένα κοινωνικό θέμα. Από τη μια έχουμε τις διακρίσεις γυναικών σε αξιώματα και από την άλλη έχουμε πολλές γυναικοκτονίες, θέματα που μας αφορούν όλους σαν κοινωνία. Ευτυχώς στα νησιά των Κυκλάδων αυτά τα φαινόμενα λίγο πολύ δεν τα βλέπουμε είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα…

Δεν ξέρω αν απλά έχουν αρχίσει να ακούγονται ή είναι πιο έντονα αυτά τα φαινόμενα τον τελευταίο καιρό.

 

Μια θέση ευθύνης όπως η δική σας στα τέσσερα νησιά των Κυκλάδων σας δημιουργεί άγχος;

Να πω την αλήθεια όχι ιδιαίτερα. Η αντιμετώπιση που έχω από τους ανθρώπους που συνεργάζομαι είναι πραγματικά πολύ καλή και στην περιφέρεια το ίδιο. Εγώ τουλάχιστον δεν έχω αντιμετωπίσει στον επαγγελματικό μου χώρο κάτι τέτοιο. Αν και είμαι μηχανικός στο επάγγελμα και όταν πρωτοξεκίνησα υπήρχαν κάποια θεματάκια -μηχανικός, οικοδομές κλπ- αλλά νομίζω ότι αν καταφέρεις και κερδίσεις τον σεβασμό σε αντιμετωπίζουν πραγματικά σαν ίσο. Με εκπλήσσει αυτό που βλέπω τον τελευταίο καιρό με τις γυναίκες.

 

Ας μιλήσουμε για τα δικά σας θέματα που έχουν να κάνουν με την νησιωτικότητα. Είδαμε κάποιες οικόνες στην Μήλο που δεν ήταν ωραίες και αναφέρομαι στο αεροδρόμιο για το αεροπλάνο που βγήκε εκτός διαδρόμου. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε ακούσει πολλές φορές για το αεροδρόμιο της Μήλου ότι κάτι πρέπει να γίνει κάτι πρέπει να αλλάξει όταν μιλάμε για έναν παγκόσμιο προορισμό τουρισμού.

Η αλήθεια είναι ότι το αεροδρόμιο όντως πρέπει να αλλάξει, υπάρχει μελέτη, έχει εκφωνηθεί η μελέτη από το υπουργείο μεταφορών, έχουμε κάνει πάρα πολλές συναντήσεις με τον υπουργό αλλά και με τον διοικητή τον κύριο Δριτσάκο και θέλω να πιστεύω ότι θα προχωρήσει άμεσα. Είμαστε σε συχνή επικοινωνία όχι μόνο εγώ, νομίζω και άλλοι φορείς από την Μήλο. Έχουμε επισκεφθεί και κάποιους βουλευτές. Προσπαθούμε να κάνουμε λίγο πιο μεγάλη την διαπλάτυνση του αεροδρομίου από αυτήν που προβλέπεται στην μελέτη. Δεν ξέρω αυτό αν είναι εφικτό αλλά χρειάζεται η επέκταση. Ένα αεροδρόμιο ήταν να γίνει παλιότερα σε κάποιο άλλο μέρος αλλά δυστυχώς ναυάγησε η όλη υπόθεση. Τουλάχιστον όμως αυτό μπορούμε να το επεκτείνουμε ώστε να έρχονται με ασφάλεια τα αεροσκάφη και ίσως λίγο μεγαλύτερα από αυτά που εξυπηρετούμε τώρα. Προβλέπεται μια επιμήκυνση και διαπλάτυνση του αεροδιαδρόμου. Δυστυχώς δεν μπορεί να αλλάξει η φορά που θα ήταν το ιδανικό γιατί είναι κάθετα στο βοριά και είναι μια επικίνδυνη θέση. Αυτό ο μελετητής το απέρριψε γιατί πρέπει να γίνει μεγάλη επέμβαση για να γίνει άλλος διάδρομος και δεν υπάρχουν ούτε τα χρήματα, ούτε η συνεργασία με τους ιδιοκτήτες των γύρω περιοχών, οπότε πάμε για την επέκταση του συγκεκριμένου. Θα προσπαθήσουμε να βάλουμε 75άρια αεροσκάφη, αυτό είναι το μέγιστο που θα μπορούσε να έρθει στην Μήλο. Ίσως και κάποια τσάρτερς αλλά αυτό μόνο αν πετύχουμε την επιμήκυνση του διαδρόμου. Τώρα θα δούμε πότε θα γίνει, γιατί δυστυχώς υπάρχει και το πρόβλημα του κορωνοιού που μας έχει πάει πίσω σε πάρα πολλά πράγματα και δεν το λέω ως δικαιολογία.

 

Εσείς ως έπαρχος Σίφνου, Μήλου, Κιμώλου και Σερίφου, σίγουρα βλέπετε με μια άλλη οπτική τα τεκταινόμενα και τα πολιτικά στην Μήλο. Διότι υπάρχουν και ζητήματα εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης σχετικά με την υδροδότηση. Πώς βλέπετε εσείς όλο αυτό που συμβαίνει, γιατί στην ουσία τελικά ο πολίτης είναι αυτός που πληρώνει.

Απ’ ότι έχω μιλήσει με τον νυν δήμαρχο για το θέμα των αυξήσεων στην υδροδότηση, ο σκοπός είναι να βοηθηθούν οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι και να μπορέσουν να πληρώσουν λίγο παραπάνω οι επαγγελματίες του νησιού που έχουν και την μεγαλύτερη κατανάλωση. Αυτό είναι ένα θέμα καθαρά του δήμου δεν θα ήθελα να πάρω θέση, προφανώς το έχουν μελετήσει και γνωρίζουν τον λόγο που το έχουν κάνει. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να μπορέσουν οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι να βοηθηθούν σε αυτό το θέμα.

 

Ποιές είναι οι προτεραιότητες για κάθε νησί που έχετε εσείς;

Το βασικότερο και στα τέσσερα νησιά είναι το θέμα των σκουπιδιών που έχει αρχίσει να δρομολογείται μέσω του ΦΟΔΣΑ. Στην Μήλο έχει δημοπρατηθεί και το έργο, έχει προχωρήσει αρκετά. Αυτό είναι το βασικότερο όλων για εμένα. Ένα άλλο είναι το σύστημα ύδρευσης- αποχέτευσης. Και στα τέσσερα νησιά έχουμε αυτά τα προβλήματα και από εκεί και πέρα μπορεί να πάμε και σε άλλα θέματα που συνήθως τα δρομολογούμε. Νομίζω ότι ένα τέλειο οδικό δίκτυο είναι λίγο πιο πίσω από αυτά τα θέματα. Σκουπίδια, νερά, αποχέτευση τα οποία δρομολογούνται και μέσω των τεσσάρων δήμων, με την βοήθεια πάντα της περιφέρειας. Η συνεργασία είναι πολύ καλή ανάμεσα σε όλους τους δήμους και την περιφέρεια. Είναι κάποιες εργασίες οι οποίες είναι χρονοβόρες. Αυτό είναι το κακό μέχρι να δούμε το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή.

 

Και τα τέσσερα νησιά βρίσκονται στον αυτόματο πιλότο ως προς την επιτυχία κάθε καλοκαίρι, ωστόσο σίγουρα κάτι μπορεί να γίνει που να βελτιώσει την ποιότητα ή να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο. Εσείς τι σκέφτεστε;

Νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε και άλλα είδη τουρισμού και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Μέσω της ανάδειξης κάποιον μονοπατιών έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, να κάνουμε δηλαδή έναν λίγο διαφορετικό τουρισμό. Στην Μήλο υπάρχει ένα συνεδριακό κέντρο το οποίο είναι πραγματικά υπέροχο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε περίπτωση. Σε συνεργασία η περιφέρεια και οι δήμοι κάνουμε κάποιες κινήσεις, προσπαθούμε και νομίζω θα τα καταφέρουμε. Αν αυξήσουμε το είδος του τουρισμού που υπάρχει στα νησιά μας, μπορεί να επεκταθεί και η τουριστική περίοδος. Κάναμε μια προσπάθεια στην Μήλο και διακόπηκε λόγω covid.

 

Πηγή:kykladiki.gr

Ακολουθήστε μας

Kostas Kamakaris 255x220

metaforiki panorios