ΜΗΛΟΣ

Μήλος

Ν. Συρμαλένιος: Να γίνει άμεση επαναφορά του «ΠΡΕΒΕΛΗΣ» στη γραμμή Μήλος-Κρήτη

 

Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε αναφορά την κοινή επιστολή των Σωματείων Ιδιοκτητών & Εκμεταλλευτών Ενοικιαζομένων Δωματίων Μήλου, Ξενοδόχων Μήλου, Πλοιοκτητών Τουριστικών Σκαφών Μήλου και Επαγγελματιών & βιοτεχνών Δήμου Μήλου, στην οποία αναφέρουν τα προβλήματα που προκύπτουν από το γεγονός ότι το νησί της Μήλου δεν συμπεριλαμβάνεται στην Σύμβαση της Ανάθεσης της παραπάνω δρομολογιακής γραμμής και ζητούν να δοθεί άμεσα λύση στη δύσκολη κατάσταση που έχουν βρεθεί όχι μόνο η Μήλος αλλά και οι Δυτικές Κυκλάδες στο σύνολό τους.

Η Μήλος είχε διαρκή σύνδεση με το Ηράκλειο της Κρήτης τα τελευταία 30 χρόνια.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή «Τα Επαγγελματικά Σωματεία «Ιδιοκτητών & Εκμεταλλευτών Ενοικιαζομένων Δωματίων Μήλου», «Ξενοδόχων Μήλου», «Πλοιοκτητών Τουριστικών Σκαφών Μήλου» και το «Σωματείο Επαγγελματιών & βιοτεχνών Δήμου Μήλου» εκπροσωπώντας το μεγαλύτερο ποσοστό του παραγωγικού ιστού του νησιού της Μήλου θέλουν να εκφράσουν τη λύπη τους για την παραπάνω απόφαση που ουσιαστικά βάζει στο περιθώριο το νησί και τους κατοίκους του».

• Στην Κρήτη υπάρχει μεγάλη κοινότητα Μηλιών μαθητών οι οποίοι πλέον θα πρέπει να διανύσουν μια τεράστια απόσταση, 475 χιλιομέτρων και ταξίδι τουλάχιστον 2 ημερών για να επιστρέψουν σπίτι τους. Προφανώς το κόστος της μετακίνησης αυτής είναι δυσβάσταχτο για τη μέση οικογένεια ακόμα και την βοήθεια του νησιωτικού ισοδύναμου.
• Θα υπάρξουν προβλήματα τροφοδοσίας τόσο στη Μήλο όσο και στις Δυτικές Κυκλάδες. Πλέον θα παραμείνει μόνο ένα πλοίο που να εξυπηρετεί τη Μήλο, όπως και την Κύθνο, Σίφνο, Σέριφο και Κίμωλο και αυτό μόνο για 3 μέρες την εβδομάδα. Όταν λόγω απαγορευτικού προκύψει ανεκτέλεστο δρομολόγιο το νησί μπορεί να μείνει χωρίς τροφοδοσία για μια εβδομάδα, ίσως και περισσότερο. Επίσης, επειδή όλα τα φορτηγά τροφοδοσίας θα μεταφέρονται μόνο από ένα πλοίο και θα περιλαμβάνει και το σύνολο αυτών της Μήλου θα περνάει ακόμα περισσότερος καιρός μέχρι να εξομαλυνθεί η τροφοδοσία. Αυτό συνέβαινε ακόμα και όταν στη Μήλο καταπλέαν δύο πλοία και προφανώς θα γίνουν ακόμα δυσχερέστερα με ένα.
• Προβλήματα όμως στην τροφοδοσία θα υπάρχουν και κατά τους μήνες του καλοκαιριού καθώς θα εξακολουθήσει μόνο ένα πλοίο να έχει την τροφοδοσία όλων των Δυτικών Κυκλάδων. Αυτό είναι πρακτικά αδύνατο. Τα υπόλοιπα πλοία που δρομολογούνται τους θερινούς μήνες είτε λόγω δυνατοτήτων είτε λόγω εταιρικής πολιτικής δε μεταφέρουν φορτηγά τροφοδοσίας.
• Η μεταφορά με εναέρια μέσα δε μπορεί να καλύψει το κενό. Είναι πιο ακριβά, σε βαθμό που να μη μπορεί να καλύψει το κόστος ούτε το νησιωτικό ισοδύναμο, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο το κόστος διαβίωσης στο νησί . Δεν έχουν καθημερινές πτήσεις και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη σταθερή τροφοδοσία του νησιού.

Ακολουθήστε μας

Kostas Kamakaris 255x220

metaforiki panorios