ΜΗΛΟΣ

Μήλος

Δημοσίευμα - καμπανάκι για ερευνητική έναρξη γεωτρήσεων γεωθερμίας στη Μήλο

Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων Λέσβου, Μήλου Κιμώλου-Πολυαίγου και Νισύρου από τη ΔΕΗΑΝ. Ήδη έχουν προχωρήσει οι σχετικές μελέτες, καθώς και η απαιτούμενη αδειοδοτική διαδικασία προκειμένου να προχωρήσουν όλα τα έργα με ασφάλεια. Αφού ολοκληρωθούν οι ερευνητικές γεωτρήσεις, θα ακολουθήσει η κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής οι οποίες θα τροφοδοτούνται με γεωθερμικό ρευστό, οι οποίες στο νησί της Λέσβου θα είναι ισχύος 8 MW, ενώ στη Μήλο και στη Νίσυρο από 5 MW στο κάθε νησί.
 
Ωστόσο, ακόμη δεν έχει εκδοθεί η απόφαση σχετικά με τα περιθώρια διείσδυσης σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά με το ηλεκτρικό σύστημα της ηπειρωτικής χώρας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και από τον ΔΕΔΔΗΕ, η οποία θα καθορίσει τα περιθώρια ισχύος στα συγκεκριμένα νησιά, προκειμένου οι νέες υποδομές ηλεκτροπαραγωγής να συνυπολογιστούν στον διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο για όσο διάστημα τα συγκεκριμένα νησιά παραμένουν μη διασυνδεδεμένα.
 
Ο προϋπολογισμός των έργων έχει υπολογιστεί στα 120 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 70.000.000 ευρώ θα κατευθυνθούν στις έρευνες και τα υπόλοιπα 50.000.000 ευρώ για την εγκατάσταση των μονάδων παραγωγής. Στόχος είναι έως το 2025 να έχει κατασκευαστεί και λειτουργήσει η πρώτη μονάδα στη Λέσβο, και σταδιακά τα επόμενα χρόνια οι υπόλοιπες μονάδες. Για την υλοποίηση της επένδυσης η ΔΕΗΑΝ είχε συστήσει κοινή εταιρεία με την Ελλάκτωρ, τη «Γεωθερμικός Στόχος ΙΙ».

Καθαρή ενέργεια όλο το 24ωρο

Είναι αξιοσημείωτο ότι η γεωθερμία θεωρείται κορυφαία ανανεώσιμη μορφή ενέργειας διότι αποτελεί ενέργεια βάσης, προσφέροντας καθαρή ηλεκτρική ενέργεια όλο το 24ωρο, χωρίς εξάρτηση από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, όπως συμβαίνει με τα φωτοβολταϊκά (ηλιοφάνεια) και τα αιολικά πάρκα (άνεμοι). Έτσι, ως καθαρή ενέργεια βάσης, δεν χρειάζεται νέες υποδομές αποθήκευσης, όπως οι άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
 
Δεν είναι τυχαίο ότι, οι γεωθερμικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε άλλες χώρες όπως, στην Ισλανδία, στην Ιταλία, στην Κροατία κ.ά. έχουν συντελεστή αξιοποίησης έως και 90%, τη στιγμή που ο συντελεστής αξιοποίησης π.χ. μίας υδροηλεκτρικής μονάδας ανέρχεται έως το 50% και για ηλιακές και αιολικές μονάδες έως το 30%.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), το νησιωτικό σύμπλεγμα Μήλου, Κιμώλου και Πολυαίγου είναι το μεγαλύτερο, γνωστό έως σήμερα, γεωθερμικό πεδίο μέσης και υψηλής ενθαλπίας, που συναντάται στον ελλαδικό χώρο, και θα μπορούσε να καλύψει περίπου το ήμισυ των ενεργειακών αναγκών των Κυκλάδων με τρόπο που να συμφέρει τους κατοίκους της Μήλου. Ανάλογα θα μπορούσε να ήταν και τα οφέλη της Νισύρου στα Δωδεκάνησα από την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των γειτονικών νησιών.

www.worldenergynews.gr

Ακολουθήστε μας

Kostas Kamakaris 255x220

metaforiki panorios