ΜΗΛΟΣ

Μήλος

Οδ. Κυριακόπουλος: «Αν δεν πουλούσα την S&B, θα έκλεινε»

 Για τις δύσκολες αποφάσεις της ηγεσίας και για τη συγκυρία που καθορίζει τις επιλογές και τις συνθήκες στο επιχειρείν μίλησε στο τελευταίο πάνελ του Delphi Economic Forum, με θέμα τη μετάβαση στην ηγεσία, ο πρώην Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος, ο οποίος περιέγραψε τη χρηματοδοτική ασφυξία που του προκάλεσαν οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να πουλήσει την S&B για να μην κλείσει.

«Η μάνα μου έτρεχε την εταιρεία πριν πάρω εγώ τη σκυτάλη και δούλευε όσες ώρες είχε η μέρα. Εγώ με την παιδεία που είχα ήθελα να φέρω μια αλλαγή για να αυξήσω την αποτελεσματικότητα, αφού δε μπορούσα να αυξήσω ούτε το 24ωρο ούτε να μεγαλώσω την εβδομάδα. Και το έκανα. Άλλαξα τις δομές, μπήκε επαγγελματικό μάνατζμεντ, η εταιρεία διεθνοποιήθηκε», ανέφερε μιλώντας στο Forum ο κ. Κυριακόπουλος

 

Η ώρα της αποεπένδυσης 

Όπως τόνισε, όμως, η πώληση μιας επιχείρησης είναι μέρος της δουλειάς και η πώληση στη σωστή στιγμή και με το σωστό τίμημα είναι επιτυχία.

«Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν ξέρεις και τι αξία έχει. Η απόφαση πώλησης, όμως, κρίνεται από μια σειρά από  πράγματα. Στη δική μου περίπτωση, το βασικό κριτήριο δεν ήταν για να πάρω μια αξία, αλλά για να συνεχιστεί η δουλειά. Αν κρατούσα την εταιρεία, δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να υπάρχει», τόνισε ο κ. Κυριακόπουλος

«Η συγκυρία ήταν τέτοια το 2014, ακόμη κι αν η εταιρεία δεν πουλούσε στην Ελλάδα. Τα  2/3 των παγίων και εργαζομένων ήταν εκτός Ελλάδος και το 95% του τζίρου γινόταν εκτός Ελλάδος. Αυτό ήταν μια ασφάλεια για μένα, νόμιζα ότι ποτέ δεν θα συμβεί τίποτα. Μέχρι που οι γερμανικές τράπεζες είπαν Greek Risk: έχετε  ελληνικό όνομα, είστε στην Αθήνα, στο ελληνικό Χρηματιστήριο και δεν θα ανανεώσουμε τις γραμμές. Ακολούθησαν και οι άλλες τράπεζες και βρέθηκα με μια τρύπα 200 εκατ. ευρώ και δεν είχα πού να πάω. Οι ελληνικές τράπεζες μου έδωσαν κεφάλαιο κίνησης με επιτόκιο 7,5% όταν μέχρι τότε ήταν 1,5%, για κεφάλαια με τα οποία θα έπρεπε να κάνω επενδύσεις που θα απέδιδαν σε 5 χρόνια. Πώς θα χρηματοδοτούσα επενδύσεις με κεφάλαιο κίνησης; Βρέθηκα σε αυτή την κατάσταση, προσπάθησα και άλλες κινήσεις, έβγαλα ένα ομόλογο αλλά το επιτόκιο ήταν πάνω από 9%. Δεν ήταν βιώσιμο», εξήγησε, περιγράφοντας την κατάσταση που βίωσε εκείνη την περίοδο.

Η μόνη λύση ήταν η πώληση ώστε τουλάχιστον η εταιρεία να συνεχίσει να υπάρχει.

«Το παιχνίδι στην αγορά είναι η συγκέντρωση και, όπως μέχρι εκείνη τη στιγμή ήμασταν εμείς που εξαγοράζαμε άλλους, είχαμε κάνει 40 ή 50 εξαγορές, αλλά ήρθε και η στιγμή να εξαγοραστούμε εμείς. Ο στόχος ήταν να συνεχίσει να υπάρχει η εταιρεία. Η μητέρα μου που είναι ακόμη εν ζωή, μου έλεγε «τώρα εσύ τι έκανες; πούλησες τη δουλειά τη δική μου και του πατέρα μου; Όμως μετά κατάλαβε», είπε  χαρακτηριστικά ο κ. Κυριακόπουλος για να καταλήξει; «Η πώληση δεν είναι αποτυχία, κάποια στιγμή πρέπει να ξέρεις να το κάνεις και αυτό. Και δεν είναι καθόλου εύκολο».

Τα αρνητικά και τα θετικά της σημερινής συγκυρίας

«Οι δυσκολίες σε κάθε εποχή είναι  διαφορετικές. Τώρα η δυσκολία είναι στη χρηματοδότηση. Όμως οι ευκαιρίες που δίνονται στους νέους είναι πολλές, αφού είναι πολλές οι  δουλειές πια δεν χρειάζονται μεγάλα κεφάλαια χάρη στη νέα τεχνολογία και μπορούν να ξεκινήσουν επιχειρήσεις από τις υπηρεσίες. Επίσης πολλές ευκολίες δημιουργούνται επειδή σήμερα είμαστε μέλος της Ευρώπης, η παγκόσμια αγορά είναι μπροστά μας, οι αποστάσεις έχουν εκμηδενιστεί, η διακίνηση των ανθρώπων είναι ελεύθερη. Όταν ξεκινούσα, τίποτα από αυτά δεν ήταν ελεύθερα. Ο πληθωρισμός ήταν διψήφιος, η δραχμή υποτιμάτο κάθε χρόνο, δεν υπήρχαν τραπεζικά δάνεια για πολλές δραστηριότητες και το ανοίξεις μια επιχείρηση ήταν πολύ πιο δύσκολο από αυτό που είναι σήμερα», τόνισε συγκρίνοντας το τότε με το τώρα.

«Πάντα υπάρχουν δυσκολίες αλλά οι άνθρωποι με οράματα αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες και βρίσκουν λύσεις. Σήμερα το μεγαλύτερο αρνητικό είναι η γραφειοκρατία, το κόστος εργασίας που επιβαρύνει την εργασία χωρίς να αμείβει τον εργαζόμενο, η κατάσταση των τραπεζών», συμπλήρωσε.

Η μετάβαση μιας ηγεσίας στην επόμενη γενιά

Μιλώντας για τη μετάβαση της ηγεσίας από τη μια γενιά στην άλλη, τόνισε τη σημασία να αφήνεις χώρο στα οράματα της επόμενης γενιάς.

«Ένα από τα δυσκολότερα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η ηγεσία μιας επιχείρησης είναι η μετάβαση από τη μια γενιά στην άλλη. Η επιχείρηση που κάποιος δημιούργησε είναι το παιδί του είναι πολύ δύσκολο αυτό να το αφήσει και να το εμπιστευτεί σε κάποιον άλλο. Πιστεύω, ότι κάποιος ό,τι έχει να κάνει μπορεί να το κάνει τα πρώτα 8-10 χρόνια. Μετά όλα μπαίνουν στον αυτόματο πιλότο. Και τότε πρέπει να έχεις το θάρρος να αποχωρείς και να αφήνεις το σωστό διάδοχο να πάει πιο πέρα αυτό που έφτιαξες», υπογράμμισε ο κ. Κυριακόπουλος.

 

 

 

Πηγή mononews.gr

Ακολουθήστε μας

Kostas Kamakaris 255x220

metaforiki panorios