ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Ναυτιλία

Επιπλέον στήριξη για να μη καταρρεύσουν ζητούν οι ακτοπλοϊκές εταιρίες

 

Επιστολή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, έστειλε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, ζητώντας επιπρόσθετα μέτρα στήριξης του κλάδου, ο οποίος έχει υποστεί οικονομική ζημιά άνευ προηγουμένου.Είναι χαρακτηριστικό, ότι το τελευταίο διάστημα εκτελείται μόνο το 36% των προγραμματισμένων δρομολογίων, με ελάχιστο αριθμό επιβατών και οχημάτων, ενώ η επιστροφή στην κανονικότητα δε θα είναι μια απλή υπόθεση για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις.

 

Οι ακτοπλόοι κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις, ζητώντας ακόμη μεγαλύτερη στήριξη από την ελληνική πολιτεία, προκειμένου να μην υποστεί οικονομική κατάρρευση ο κλάδος.

 

Η επιστολή του ΣΕΕΝ αναφέρει:

 

Αξιότιμε κύριε Πλακιωτάκη,

Σχετικά με την από 16/4 ΥΑ στην οποία καθορίζονται τα ελάχιστα απαραίτητα δρομολόγια και για τα οποία προβλέπεται η υπό προϋποθέσεις αποζημίωση τους, θέλουμε να τονίσουμε ότι αποτελεί οπωσδήποτε ένα θετικό μέτρο, πλην όμως διαφωνούμε ως προς τη διαδικασία την οποία θεωρούμε γραφειοκρατική και μη αναγκαία.

 

Επίσης διαφωνούμε και με το ύψος των αποζημιώσεων που προβλέπονται, οι οποίες δεν καλύπτουν τα πραγματικά κόστη των πλοίων στα οποία επιβάλλεται η υποχρέωση εκτέλεσης δρομολογίων.Η αναγκαία αποζημίωση των πλοίων, τα οποία είναι δρομολογημένα στις ακτοπλοϊκές γραμμές (πλην πορθμειακών) βασισμένη στα δρομολόγια τα οποία είναι υποχρεωμένα να εκτελούν σήμερα, εκτιμάται σε €15 εκ. τον μήνα, όταν σύμφωνα με την ΥΑ της 16.4.2020 αποζημιώνονται σε μηνιαία βάση με το ποσόν των € 7 εκ., δηλαδή € 8 εκ. λιγότερα τον μήνα.

 

Σε ότι αφορά στην περίοδο 21/3 έως 30/4, τα έξοδα των πλοίων μετά από την αφαίρεση των εσόδων εκτιμώνται σε € 20 εκ., έναντι των € 1,6 εκ. τα οποία προβλέπονται στην ΥΑ της 16.4 για την ίδια περίοδο.

 

Για μία ακόμα φορά επισημαίνουμε την ανάγκη άμεσης και ουσιαστικής στήριξης της ακτοπλοΐας.

 

 

Ακολουθήστε μας