ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Ναυτιλία

Τριήμερο 25ης Μαρτίου: Αυξήσεις στα εισιτήρια των πλοίων - «Φωτιά» η τιμή τους

 

Η αύξηση στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και οι προβλέψεις για το καλοκαίρι. Πόσο στοιχίζει το ταξίδι με πλοίο για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου για μία τετραμελή οικογένεια.

Ήδη από το τριήμερο της 25ης Μαρτίου θα παρατηρήσουμε σημαντική αύξηση στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, η οποία πιθανότατα θα έχει και συνέχεια, αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ), Δημήτρης Πετρόπουλος.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις», η άνοδος αυτή των τιμών οφείλεται στην εκρηκτική αύξηση του κόστους των καυσίμων, η οποία δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη την ακτοπλοΐα.

«Έγινε μια πρόσφατη αύξηση 10%, την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα, ως απόρροια της αύξησης της τιμής των καυσίμων. Αλλά δεν ξέρουμε αν θα μείνει εδώ αυτό το κόστος ή αν θα υπάρξει κάποια συνέχεια, ανάλογα με το πώς κινούνται και τα καύσιμα», ανέφερε ο κ. Πετρόπουλος.

Όπως φαίνεται και μέσα από το ρεπορτάζ της εκπομπής, οι φετινές τιμές των εισιτηρίων για τους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς είναι αρκετά διαφορετικές από πέρυσι.

Δείτε τις τιμές των ακτοπλοϊκών για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου (τέσσερις επιβάτες και ένα αυτοκίνητο, σε συμβατικό πλοίο, οικονομική θέση):

aktoploika.webp

Ο εκπρόσωπος του ΣΑΣ πρόσθεσε ότι και οι τιμές του 2021 ήταν σημαντικά αυξημένες σε σχέση με το 2020, λόγω της αύξησης των καυσίμων, τονίζοντας ότι οι επιπτώσεις του πολέμου και τις ενεργειακής κρίσης πιθανότατα θα συνεχίσουν να κλιμακώνονται.

Οι τιμές για το καλοκαίρι

Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, δεν έχουν προαναγγελθεί προς το παρόν επιπλέον αυξήσεις, εντούτοις ένα τέτοιο σενάριο δεν αποκλείεται.

«Είναι πολύ προβληματισμένα τα επιτελεία των εταιρειών γιατί όταν αγόραζαν τον τόνο πετρελαίου 350 και 450 ευρώ και τώρα είναι 1.100 ευρώ αυτό, εφόσον επιδρά σε μεγάλο ποσοστό στα ημερήσια έξοδα ενός πλοίου, τα καθιστά προβληματικά. Και δε μπορείς να αυξάνεις τα εισιτήρια σε μεγάλο βαθμό, γιατί μετά δεν θα μπορούν και οι επιβάτες να τα χρησιμοποιήσουν», είπε ο ίδιος.

Ένας επιπλέον προβληματισμός σχετίζεται με τα ταχύπλοα (high speed) πλοία, τα δρομολόγια των οποίων ο ίδιος προβλέπει ότι είναι πιθανόν να συμπτυχθούν, λόγω της αύξησης των τιμών, κάτι που θα είχε μεγάλο αντίκτυπο στον τουρισμό και την οικονομία.

«Εκεί, το κόστος πλέον είναι ακόμα πιο αυξημένο. Ο κόσμος μπορεί σήμερα να αγοράσει εισιτήρια, ωστόσο μέχρι να έρθει εκείνη η ώρα μπορεί να συμπτυχθούν δρομολόγια και να υπάρχει μείωση πιθανόν κάποιον τέτοιων δρομολογίων, εξήγησε.

 

Πηγή: ieidiseis

Ακολουθήστε μας