ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Ναυτιλία

Παράδοξα φαινόμενα στη γραμμή Πειραιάς – Μήλος από τα πλοία των Μινωικών Γραμμών

 

Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε ερώτηση για τα παράδοξα φαινόμενα που παρατηρούνται στη γραμμή Πειραιάς – Μήλος από τα πλοία των Μινωικών Γραμμών.

Ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια, τα εξαιρετικά πλοία των Μινωικών γραμμών (Minoan Lines) FESTOS PALACE και KNOSSOS PALACE και κατά τη διάρκεια της αιχμής της τουριστικής περιόδου, εξυπηρετούν σε καθοριστικό βαθμό τη διασύνδεση της Μήλου με και από Πειραιά προς Κρήτη και αντίστροφα.

Όμως, κατά την παρούσα ακτοπλοϊκή περίοδο του 2022, η τιμή του εισιτηρίου της οικονομικής θέσης από Πειραιά προς Μήλο, έχει εκτοξευθεί στα 59 ευρώ, ενώ από Πειραιά προς Κρήτη που είναι περίπου τα διπλάσια ναυτικά μίλια, κοστίζει μόνο 42 ευρώ.

Παράλληλα παρατηρείται η συστηματική επιμήκυνση του χρόνου του δρομολογίου από τρείς περίπου ώρες που ήταν μέχρι και το 2021, σε τέσσερεις έως και τεσσεράμισι ώρες.

Τα φαινόμενα αυτά εγείρουν μεγάλα ερωτηματικά ως προς τις αιτίες που έχουν δημιουργήσει στην φετινή ακτοπλοϊκή γραμμή τις παραπάνω παραδοξότητες. Η απάντηση ότι αυτό είναι αποτέλεσμα του ελεύθερου ανταγωνισμού, δεν πείθει, από τη στιγμή που ο ανταγωνισμός υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός,

1) Πως δικαιολογείται κατά την παρούσα ακτοπλοϊκή περίοδο, η δυσμενής μεταχείριση των επιβατών από Πειραιά προς Μήλο και αντιστρόφως, τόσο ως προς την τιμή του εισιτηρίου όσο και ως προς τον χρόνο κάλυψης της διαδρομής από τα πλοία των Μινωικών γραμμών;

2) Εάν αυτό είναι αποτέλεσμα ανταγωνισμού μεταξύ των ακτοπλοϊκών εταιρειών, πως εγκρίνει το ΥΝΑΝΠ παράλογα φαινόμενα, όπως η κοστολόγηση του εισιτηρίου ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΜΗΛΟΣ σε καταφανώς υψηλή τιμή σε σχέση με την κοστολόγηση της διαδρομής ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΚΡΗΤΗ με διπλάσια απόσταση;

Ακολουθήστε μας