ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Περιβάλλον

Εκπαίδευση για το έτος 2023 της Ομάδας Αντιρρύπανσης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μήλου στα θέματα της πρόληψης και τυχόν καταστολής Θαλάσσιας Ρύπανσης

 

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μήλου, απέδειξε για ακόμη μία φορά την ουσιαστική μέριμνά του για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, με την κινητοποίηση της εθελοντικής Ομάδας που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό, διοργανώνοντας με μεγάλη επιτυχία και φέτος Εκπαίδευση σε Θεωρητικό και Πρακτικό επίπεδο, από εξειδικευμένους Τεχνικούς.

Η εν λόγω δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την έμπειρη στα θέματα αυτά Εταιρεία «ΜΕΤΟΠΗ – Σύμβουλοι Προστασίας Περιβάλλοντος», που διέθεσε φέτος δύο (2) τεχνικούς της, η οποία περιλάμβανε Θεωρητικό και Πρακτικό σκέλος στο 2ο μέρος του οποίου διεξήχθη και Άσκηση Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης.

Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε την 12-12-2023 στον Λιμένα του Αδάμαντα, παρουσία και στελεχών του Λιμεναρχείου Μήλου.

Κατά τη διάρκεια της Θεωρητικής Εκπαίδευσης παρουσιάστηκαν τα βασικά στοιχεία οργάνωσης του ΔΛΤ Μήλου, ο αντιρρυπαντικός εξοπλισμός που διαθέτει, αλλά κυρίως τα κριτήρια που θα πρέπει να υπάρχουν, προκειμένου να επιλεγεί το κατάλληλο υλικό αντιρρύπανσης ανάλογα με το είδος του Πετρελαιοειδούς το οποίο θα εντοπιστεί στη θάλασσα. Αμέσως μετά έγινε Πρακτική επίδειξη στη χρήση των υλικών αυτών, δίνοντας έμφαση στον τρόπο συναρμολόγησης και τοποθέτησής τους σε τυχόν πραγματικό συμβάν.


Ως μέλη της Εθελοντικής Ομάδας του ΔΛΤ Μήλου, προσήλθαν στην εν λόγω Εκπαίδευση 25 εργαζόμενοι της IMERYSSA, 2 της LAVASA, 3 από τη ΔΕΗΑΕ, αλλά και τρείς (3) άλλοι εθελοντές, εκ των οποίων ο ένας (Ανδρέας Ξυδούς) διέθεσε και το σκάφος του για τις ανάγκες της Άσκησης.

Ακολούθως του Θεωρητικού αλλά και του Α΄ μέρους του Πρακτικού σκέλους της εκπαίδευσης, οργανώθηκε και εκτελέστηκε η Άσκηση Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης με σενάριο τον εντοπισμό θαλάσσιας ρύπανσης από μαύρα Πετρελαιοειδή σε τμήμα του Λιμένα, προερχόμενη από άγνωστο υπαίτιο.

sdf.jpg
Αμέσως ενεργοποιήθηκε το εγκεκριμένο από το Λιμεναρχείο Μήλου Σχέδιο Αντιμετώπισης Θαλάσσιας ρύπανσης του ΔΛΤκαι κινητοποιήθηκε η εθελοντική του Ομάδα, ενώ παράλληλα ενημερώθηκε μέσω VHFCh 12 το Λιμεναρχείο για το συμβάν.

Στα πλαίσια εξοικονόμησης χρόνου, η Εταιρεία IMERYSη οποία ειδοποιήθηκε για το συμβάν, διέθεσε εθελοντικά μία τροχήλατη ανέμη (αντίστοιχη με αυτή που έχει το ΔΛΤ Μήλου), επι της οποίας υπάρχουν 180 μέτρα πλωτά φράγματα ανοικτής Θαλάσσης τύπου SCORPION 1150 με το κατάλληλο όχημα και το ανάλογο προσωπικό, ενώ μία άλλη Ομάδα εθελοντών συμμετέχοντος του Προέδρου του ΔΣ, μετέφερε όλα τα απαραίτητα αγκυροβόλια αλλά και τα απορροφητικά υλικά που κρίθηκε ότι θα χρειαστούν, από τον εξοπλισμό του ΔΛΤ Μήλου ο οποίος βρίσκεται Επιχειρησιακά τακτοποιημένος εντός Containerστον Λιμένα της Κάναβας.

Λόγω της έκτασης της ρύπανσης αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθούν και τα 180 μέτρα πλωτών φραγμάτων που ευρίσκοντο στην Ανέμη, με στόχο να αποκλειστεί όλο το τμήμα του Λιμένα του Αδάμαντα, το οποίο είχε ήδη προσβληθεί από την υποτιθέμενη κηλίδα, ενώ άμεσα φορτώθηκαν στη λέμβο του εθελοντή δύο (2) πλήρη σετ αγκυροβολίων.

Αμέσως μετά ξεκίνησε η έλξη του πλωτού φράγματος, το οποίο σε χρόνο μικρότερο των 15 λεπτών κατόρθωσε να αποκλείσει όλη τη θαλάσσια περιοχή εντός της οποίας είχε καταλήξει η ρύπανση που είχε εντοπιστεί.

 sdgsd.jpg

ghs.jpg
Κατόπιν ολοκλήρωσης ρίψης του φράγματος ακολούθησε η απαραίτητη επιχειρησιακά αγκυροβόληση του σε δύο (2) σημεία του φράγματος, ενώ παράλληλα τοποθετήθηκαν στα άκρα του και τα κατάλληλα απορροφητικά υλικά με σκοπό τον περιορισμό της υποτιθέμενης ρύπανσης εντός του φράγματος.

 jghj.jpg
Τέλος αφού ανακτήθηκε η υποτιθέμενη κηλίδα με χρήση μόνο απορροφητικών υλικών, σημάνθηκε η ολοκλήρωση της Άσκησης.

Εν συνεχεία αφού αφαιρέθηκαν τα αγκυροβόλια, το φράγμα ρυμουλκήθηκε και πάλι με τη λέμβο του εθελοντή προς το σημείο όπου βρισκόταν η Ανέμη και αφού ξεπλύθηκε με γλυκό νερό το πλωτό φράγμα, επανατοποθετήθηκε Επιχειρησιακά συνδεδεμένο επι αυτής.

Με την ευκαιρία αυτή ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες στη φετινή εκπαίδευση και ιδιαίτερα τα στελέχη του Λιμεναρχείου Μήλου,το προσωπικό των Εταιρειών IMERYSSA, της ΛΑΒΑ Α.Ε., της ΔΕΗ Μήλου, αλλά και τους τρεις (3) ανεξάρτητους εθελοντές, οι οποίοι στο σύνολό τους συμμετείχαν ενεργά στην Φετινή Εκπαίδευση και είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε τη βοήθειά τους και σε οποιοδήποτε πραγματικό συμβάν προκύψει στο Νησί μας.

Ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Δ.Λ.Τ. Μήλου
Αβέρκιος Γαϊτανής

Ακολουθήστε μας