ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτισμός

Οι καλύτερες πολιτιστικές επιλογές στη Μήλο

 

Το φημισμένο Φεστιβάλ της Μήλου και μουσεία με πλούσιο ιστορικό παρελθόν ζωντανεύουν την ιστορία του νησιού

Η Μήλος είναι ένα ιδιαίτερο κυκλαδίτικο νησί με πλούσιο πολιτισμό και προσφέρει πολλές επιλογές για όσους προτιμούν την πολιτιστική εξερεύνηση του νησιού.


Το Φεστιβάλ Μήλου

Διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι στο νησί, υπό την αιγίδα του Δήμου (www.milosfestival.gr). Οι εκδηλώσεις διαρκούν από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Περιλαμβάνουν συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις, χορευτικά δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις και πολλά άλλα.


Αρχαιολογικό Μουσείο στην Πλάκα

Η Αφροδίτη της Μήλου στην είσοδο του ωραίου νεοκλασικού κτιρίου που στεγάζει το μουσείο είναι φυσικά αντίγραφο, αλλά ακόμη κι έτσι εντυπωσιάζει. Στις αίθουσές του εκτίθενται γλυπτά, επιτύμβιες στήλες, προτομές, κεραμική, λίθινα αντικείμενα, λεπίδες οψιανού κ.ά. Ξεχωρίζει το πήλινο ειδώλιο που ονομάστηκε η «Κυρία της Φυλακωπής». Τα εκθέματα καλύπτουν μία περίοδο από την 4η π.Χ. χιλιετία έως τα πρωτοχριστιανικά χρόνια. Προέρχονται από την αρχαία πόλη του Κλήματος και από την Φυλακωπή. To 2022 το μουσείο ανακαινίστηκε για να εκτεθούν νέα σημαντικά ευρήματα που προέρχονται από νεκροταφεία και ταφές των μυκηναϊκών, αρχαϊκών και ρωμαϊκών χρόνων. (Τηλ. 22870 21620).

Plaka-to-archaiologiko-mouseio-1-1536x1024.webp
Το αρχαιολογικό μουσείο στην Πλάκα/Photo: Νίκος Κόκκας


Μεταλλευτικό Μουσείο στον Αδάμαντα

Ό,τι καλύτερο για να μυηθείτε στην μεταλλευτική ιστορία της Μήλου. Δημιουργήθηκε από την «S&Β Βιομηχανικά Ορυκτά», την μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης στο νησί (η ίδια έχει χρηματοδοτήσει το συνεδριακό κέντρο στον Αδάμαντα και το Πολιτιστικό Κέντρο Πολλωνίων). Το μουσείο εγκαινιάστηκε το 1998. Στο ισόγειο υπάρχουν πολλά παλιά εργαλεία εξόρυξης, ένα βαγονέτο, κασμάδες, λάμπες στοών, ως και ρούχα και παπούτσια που φορούσαν οι εργάτες. Στον όροφο υπάρχει μία μεγάλη συλλογή μεταλλευμάτων και ορυκτών από τη Μήλο. Πολύ συγκινητικό είναι το ντοκιμαντέρ με μαρτυρίες ηλικιωμένων εργατών και εργατριών που εργάστηκαν στα ορυχεία. (Tηλ. 22870 22481, www.milosminingmuseum.com).

Metalleftiko-Mouseio--1536x1024.webp
Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου/Photo: Νίκος Κόκκας

Metalleftiko-Mouseio-1-1-1024x1536.webp
Μεταλλευτικό Μουσείο/Photo: Νίκος Κόκκας

Metalleftiko-Mouseio-1-2-1024x1536.webp
Μεταλλευτικό Μουσείο/Photo: Νίκος Κόκκας

Επισκεφθείτε επίσης: το Εκκλησιαστικό Μουσείο στην Αγία Τριάδα στον Αδάμαντα, το Λαογραφικό Μουσείο στην Πλάκα, το Ναυτικό Μουσείο στον Αδάμαντα όπου θα δείτε εργαλεία από οψιδιανό, σπάνιους χάρτες και τη φημισμένη ξυλόβαρκα «Ειρήνη». Τέλος, υπάρχει το Πολεμικό Μουσείο, στεγασμένο τους χώρους ενός Καταφυγίου του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου με έκθεση φωτογραφιών και ενθυμημάτων από τη Μήλο της εποχής των δύο Παγκοσμίων Πολέμων.

Για τα μουσεία αυτά επικοινωνήστε στα τηλέφωνα: 22870 22445 και 22873 60100.

 

Πηγή:travel.gr

Ακολουθήστε μας