ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτισμός

Προβολή βίντεο με βάση την ελληνική ποίηση

 

Το Θεατρικό Εργαστήρι Μήλο (Θ.ΕΡ.ΜΗ) ανακοινώνει την πραγματοποίηση ενός ιδιαίτερα σημαντικού καλλιτεχνικού γεγονότος.


Την Τετάρτη 8/11/2023 στις 8.30 μμ, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Μήλου με ελεύθερη είσοδο, θα γίνει η προβολή 18 οπτικοακουστικών καλλιτεχνικών δημιουργιών (video art) με βάση την ελληνική ποίηση.
18 γνωστά ελληνικά ποιήματα (τα 14 του Καβάφη), με την προσωπική ματιά του σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Χατζημιχαηλίδη, είναι το κεντρικό σημείο αυτών των ολιγόλεπτων βίντεο με την επένδυση προσεκτικά επιλεγμένης μουσικής.
Ελάτε να απολαύσουμε μαζί αυτό το καλλιτεχνικό ταξίδι στην ελληνική ποίηση !

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Θεατρικού Εργαστηρίου Μήλου

Ο Πρόεδρος                     Η Γραμματέας
Γ. Μάλλης                            Αικ. Κάτρη

 

Ο κύκλος video art με τον τίτλο «ΠΝΟΕΣ» αποτελείται από 18 μικρές οπτικοακουστικές δημιουργίες, με βάση την ελληνική ποίηση, συνολικής διάρκειας 60 λεπτών.
18 γνωστά ποιήματα από την ελληνική βιβλιογραφία (τα 14 του Καβάφη) γίνονται το κεντρικό σημείο των ολιγόλεπτων αυτών video, με την προσωπική ματιά του σκηνοθέτη Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη, ενώ καθένα από τα video art είναι ένα ολοκληρωμένο έργο αν και μπορεί να προβληθεί και μεμονωμένα.
Μικρά σε διάρκεια αλλά με ιδιαίτερη αισθητική και ποιητική αξία, είναι ένα πρωτότυπο και πολύτιμο υλικό, που αποτυπώνει σπουδαία λογοτεχνήματα και ταυτόχρονα δυνατές στιγμές της ελληνικής ποίησης. Το κάθε ποίημα, που παρουσιάζεται, «ενδύεται» από ένα εικαστικό και ηχητικό περιβάλλον, που δημιουργείται ειδικά γι’ αυτό προσδίδοντάς του έναν ιδιαίτερο εικαστικό χαρακτήρα υψηλής αισθητικής.
Η αυστηρή ατμόσφαιρα που κυριαρχεί, σε ό,τι αφορά στην εικόνα –ακόμα και η απουσία της στα ακουστικά κομμάτια-, επιδιώκει να αγγίξει την ουσία του ποιητικού λόγου και να μεταφέρει στον θεατή όχι μόνο τα σημαντικά νοήματα αλλά, κυρίως, το συναίσθημα που ενυπάρχει και κυριαρχεί στο εσωτερικό των ποιημάτων, ώστε να τον κάνουμε να νιώσει τα ποιήματα και όχι, απλώς, να τα κατανοήσει.
Η προσεκτικά επιλεγμένη μουσική, που έχει αντληθεί κυρίως από τον χώρο του κλασσικού ρεπερτορίου απογειώνει τις λέξεις και τις φράσεις των ποιημάτων, ενώ οι αληθινές και καθόλου στομφώδεις αναγνώσεις, γεμάτες από αίσθηση, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα παρμένη από την ίδια την ποιητική γραφή -σαν μια πνοή θα έλεγε κανείς. Μια ατμόσφαιρα γεμάτη σεβασμό, που κυριαρχεί σε κάθε περίπτωση, και ουσιαστική προσέγγιση στο ποίημα, τον ποιητή και τον θεατή.

Οι οκτώ πρώτες «ΠΝΟΕΣ» παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο των βίντεο προβολών με τίτλο Time Lapse, στο Project Room του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, από 10 – 17 Μαΐου 2014, και «έμειναν» για την καλλιτεχνική, αισθητική αλλά και ουσιαστική συμβολή στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, αφού έτυχαν ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από το κοινό.
Στην συνέχεια το ολοκληρωμένο έργο παρουσιάστηκε με τεράστια επιτυχία όπου και αν προβλήθηκε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές από τις προβολές:
• Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης σε τριήμερο προβολών στην Οικία Κατακουζηνού, Λεωφόρος Β. Αμαλίας 4, Πλατεία Συντάγματος, το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015 στις 19:00 με 22:00, την Κυριακή 22 Μαρτίου 2015 στις 12:00 με 15:00,και την Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015 στις 20:30 με 22:30. Δείτε περισσότερα εδώ.
• Στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT 2015 – Εικαστικές Διαδρομές στοΝομό Χανίων», στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, Ανδρέα Παπανδρέου 70, Δικαστήρια, Χανιά,την Τρίτη 31 Μαρτίου 2015 στις 20:30. Δείτε περισσότερα εδώ.
• Στο "σπίτι της Κύπρου", Ξενοφώντος 2α στην Αθήνα στις 25 Ιουνίου 2015 και ώρα 20:00. Δείτε περισσότερα εδώ.

• Στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT 2015 – Εικαστικές Διαδρομές στοΝομό Χανίων», στην Υπόγεια Κρήνη της Σπλάντζιας, στα Χανιά, το Σάββατο 8 Αυγούστου2015 και ώρα 20:30. Δείτε περισσότερα εδώ.
• Στα Αγροκτήματα "Ομορφιές και Δυσκολίες" - Αγρίλης (Κυπαρισσία) Τρίτη 25 Αυγούστου2015.
• Σε μια ξεχωριστή εκδήλωση για την ποίηση, στην γκαλερί Αrtefacto στις Βρυξέλλες από τηνΔευτέρα 21 Μαρτίου 2016 (Παγκόσμια ημέρα ποίησης) και για δύο εβδομάδες (έως και8/4/2016). Την εκδήλωση διοργάνωσε Ο ΚΥΚΛΟΣ σε συνεργασία με την γκαλερί Αrtefacto). Δείτε περισσότερα εδώ.
• Σε ειδική εγκατάσταση στο ΕCO Cultural Institute στην Τεχεράνη στο πλαίσιο του FajrVisual Arts Festival και της ειδικής έκθεσης με τίτλο «The house of Nations» (9-23/2/2018). Δείτε περισσότερα εδώ.
• Στο Maison de le Grèce, στο Παρίσι, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, σεεκδήλωση που διοργάνωσε ο σύλλογος για την προώθηση της Νεοελληνικής Γλώσσας στηνΓαλλία "Φωνή - Γραφή" (21 Μαρτίου 2018). Δείτε περισσότερα εδώ.

Οι «Πνοές» αποτελούνται από 14 ποιήματα του Καβάφη, 2 ποιήματα του Νίκου Καββαδία, 1 ποίημα του Κωνσταντίνου Καρυωτάκη και 1 ποίημα του Δημήτρη Χουλιαράκη:

1. Κωνσταντίνου Καβάφη «ΕΝΑΣ ΓΕΡΟΣ» (ακουστικό)
2. Κωνσταντίνου Καβάφη «ΑΠ’ ΤΕΣ ΕΝΝΙΑ»
3. Κωνσταντίνου Καβάφη «ΚΕΡΙΑ»
4. Κωνσταντίνου Καβάφη «ΓΚΡΙΖΑ»
5. Κωνσταντίνου Καβάφη «ΕΠΕΣΤΡΕΦΕ»
6. Κωνσταντίνου Καβάφη «ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ» (ακουστικό)
7. Κωνσταντίνου Καβάφη «ΩΡΑΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΚΙ ΑΣΠΡΑ»
8. Κωνσταντίνου Καβάφη «ΑΠΟΛΕΙΠΕΙΝ Ο ΘΕΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΝ»
9. Κωνσταντίνου Καβάφη «ΤΕΙΧΗ»
10. Κωνσταντίνου Καβάφη «CHE FECE... IL GRAND RIFIUTO»
11. Κωνσταντίνου Καβάφη «ΔΕΗΣΙΣ»
12. Κωνσταντίνου Καβάφη «ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ»
13. Κωνσταντίνου Καβάφη «Η ΠΟΛΙΣ»
14. Κωνσταντίνου Καβάφη «ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΑΠΗΛΕΙΑ» (ακουστικό)
15. Νίκου Καββαδία «ΕΝΑΣ ΘΕΡΜΑΣΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΖΙΜΠΟΥΤΙ» (ακουστικό)
16. Νίκου Καββαδία «ΕΝΑ ΜΑΧΑΙΡΙ»
17. Κωνσταντίνου Καρυωτάκη «ΔΙΚΑΙΩΣΙΣ»
18. Δημήτρη Χουλιαράκη «ΤΑΪΖΟΝΤΑΣ ΖΑΧΑΡΙ ΜΙΑ ΜΥΓΑ»


Σκηνοθεσία: Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης
Παραγωγή: t- shOrt (2014-2015)
Διάρκεια: 60 λεπτά


Ενημερωτικά μπορείτε να δείτε:
Το trailer : https://vimeo.com/205206391
Την επίσημη ιστοσελίδα : http://t-short.gr/Tshort/activity.asp?activityID=121&lang=
Την σελίδα στο facebook : https://www.facebook.com/pnoes.breathings/?ref=bookmarks

Η ανάγκη να πλησιάσει ο μέσος θεατής την ποιητική διάσταση της λογοτεχνίας είναι καίρια στις μέρες που ζούμε, καθώς ο πολιτισμός μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως αντίδοτο στην κρίση.
Η ενδυνάμωση, άλλωστε, των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και σκοπών, είναι περισσότερο από ποτέ, επιβεβλημένη, μόνο θετικά αποτελέσματα αποφέρει, προάγει, με τον καλύτερο τρόπο, τη διάδοση των αξιών και αρχών της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας και συμβάλλει τα μέγιστα στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Εξάλλου με περισσότερα από 25 χρόνια συνεχούς ενασχόλησης στην ελληνική κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους και με εκατοντάδες επιτυχημένες προβολές στο ενεργητικό τους, η t-shOrt και ο Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης διασφαλίζουν την επιτυχία του εγχειρήματος.

apoleipein_550.jpg

aptes_ennia_550.jpg

deisis_550.jpg

griza_550.jpg

i_polis_550.jpg

prosklisi-kafeneio.jpg

ta_vimata_550.jpg

 

 

Ακολουθήστε μας