ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός

Τα πιο «εκρηκτικά» νησιά της Ελλάδας

Ήξερες ότι ένα τσουνάμι που προήλθε από την έκρηξη του ηφαίστειου της Σαντορίνης εξαφάνισε όλο τον Μινωικό Πολιτισμό; Ή ότι ο Πόρος οφείλει την ύπαρξή του στο ηφαίστειο που βρίσκεται στα Μέθανα; Ταξίδεψε με την Let's Ferry στα διασημότερα ηφαίστεια του Αιγαίου και χαλάρωσε με ιαματικά λουτρά στις θερμές πηγές τους!

 Milos Fyriplaka beach

 

Μήλος: Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι!

Μόλις αντικρίσεις το εντυπωσιακό σεληνιακό τοπίο στο Σαρακίνικο ήδη υποψιάζεσαι ότι κάτι φαντασμαγορικό συνέβη εδώ πριν εκατομμύρια χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι η Μήλος έχει πολλά προκλητικά τοπία, μοναδικά εξαιτίας των υλικών, της υφής, των χρωμάτων που τους προσέδωσε η ηφαιστειακή έκρηξη στην οποία οφείλει την ύπαρξή της. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα της περιοχής σταμάτησε πριν 90.000 χρόνια όμως η ομορφιά που άφησε στους διάσπαρτους σαν γλυπτά βράχους σε όλο το νησί καθώς και στον μοναδικό βυθό που αντανακλούν τα γαλαζοπράσινα νερά, συνεχίζουν να προκαλούν το θαυμασμό κάθε μέρα.

Στις επιφάνειες των βράχων του Σαρακίνικου, ξεχωρίζουν πολύ συχνά απολιθώματα κοχυλιών, μαρτυρίες του διαρκούς μετασχηματισμού των πετρωμάτων σε μεγάλο βάθος χρόνου. Οι γκρεμοί και οι σπηλιές είναι ένα ακόμα δώρο που άφησε κληρονομιά το ηφαίστειο, όπως το σπήλαιο στον Παπαφράγκα και η Συκιά. Το ηφαίστειο θεωρείται ενεργό ενώ σβηστούς κρατήρες θα βρεις στη Φυριπλάκα και τον Τράχηλα.

Το άλλο δώρο του ηφαιστείου για εμάς σήμερα είναι οι θερμές πηγές. Η Μήλος διαθέτει άφθονες στην Αλυκή, στον Προβατά και την Κρυοπηγή όπου τα νερά αγγίζουν θερμοκρασίες των 60oC. Για να μάθεις περισσότερα για τη μορφολογία, τα πετρώματα και τα κοιτάσματα ορυκτών, δεν έχεις παρά να επισκεφθείς το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου. Συχνά δρομολόγια από τον Πειραιά και πολλά άλλα λιμάνια των Κυκλάδων και φθηνά ακτοπλοϊκά εισιτήρια για Μήλο, θα βρεις στο letsferry.com.

 

Nisyros Stefanos

 

Νίσυρος: Ηλιοβασίλεμα με θέα στον κρατήρα

Δέκα ενεργοί υδροθερμικοί κρατήρες, μια ημερομηνία που δεν είναι και τόσο παλιά και ο πιο διάσημος κρατήρας, ο Στέφανος των Δωδεκανήσων, σε υποδέχονται στη Νίσυρο. Το 1888 σημειώθηκε η τελευταία έκρηξη στο ηφαίστειο ενώ Στέφανος ονομάζεται ο κεντρικός κρατήρας, ο μεγαλύτερος υδροθερμικός του κόσμου και ναι, είναι επισκέψιμος. Προσοχή όμως!  Όσο και να θέλεις να νιώσεις αυτή την εμπειρία με όλες σου τις αισθήσεις, μην περπατήσεις ξυπόλητος και απέφυγε τις  βαθιές ανάσες καθώς τα πετρώματα μπορεί να σου προκαλέσουν εγκαύματα και ο αέρας μυρίζει θειάφι. Τα Λουτρά και οι Πάλοι είναι οι περιοχές με τις δημοφιλέστερες θερμές πηγές στο νησί με θερμοκρασίες μεταξύ 30oC – 60oC.

Για να σβήσεις από την αίσθηση της ηφαιστειακής λάβας, απόλαυσε βουτιές στις εναρμονισμένες με τη γεωλογία του νησιού παραλίες στο Μανδράκι, το Αυλάκι και την Αγία Ειρήνη.

Απέναντι από τη Νίσυρο βρίσκεται η νήσος Γυαλί, άγνωστη σε πολλούς αλλά πολύ δραστήρια σε εξορύξεις. Το νησί έχει μόλις 20 κατοίκους όμως καθημερινά εργάζονται πολύ περισσότεροι στα ορυχεία που βγάζουν ελαφρόπετρα και περλίτη. Αυτή είναι η γη των αντιθέσεων γιατί σε μια πολύ μικρή έκταση θα βρεις εξωτικές παραλίες, δάση με πεύκα και κουμαριές, ένα αρχαίο νεκροταφείο και ερείπια από έναν οικισμό ο οποίος τοποθετείται στο 4.000 π.Χ.!

Το νησί των εκπλήξεων σε περιμένει να το ανακαλύψεις κάνοντας early booking για φθηνά ακτοπλοϊκά για Νίσυρο μέσω του letsferry.com. Κάνε την κράτησή σου online και παράλαβε τα εισιτήρια στο σπίτι ή το λιμάνι.

Σαντορίνη: Η γη της λάβας

Συνώνυμο με το νησί παγκοσμίως είναι το ηλιοβασίλεμά του, όμως υπάρχει ένα ακόμα στοιχείο που προσδίδει ακόμα περισσότερο μυστήριο στη Σαντορίνη. Δεν είναι τίποτε άλλο από το ηφαίστειο, που συγκαταλέγεται μέσα στα μεγαλύτερα υποθαλάσσια ενεργά ηφαίστεια της παγκόσμιας λίστας. Ήταν την Εποχή του Χαλκού (1613 – 1614 π.Χ.) όπου συνέβη η τρομακτική έκρηξη που άλλαξε όλο το χάρτη της Μεσογείου. Το τσουνάμι που προκάλεσε, φημολογείται ότι έφτασε ως την Κρήτη και «κατάπιε» ολόκληρους παραθαλάσσιους Μινωικούς οικισμούς. Το νησί από στρογγυλό πήρε το σχήμα που έχει σήμερα και το όνομα Στρογγύλη που είχε στην αρχαιότητα, άλλαξε μετά από αυτή την εξέλιξη. Η τελευταία φορά που έδειξε τη δύναμή του ήταν το 1950 ενώ συχνά οι επιστήμονες κάνουν λόγο για το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο καθώς είναι ακόμα ενεργό.

Η επίσκεψη στο βραβευμένο από τα ξένα ΜΜΕ νησί της Σαντορίνης ολοκληρώνεται με μια αυτοψία στο ηφαίστειο που προκαλεί δέος! Η πιο γνωστή περιοχή του ηφαιστείου είναι η Νέα Καμένη, όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα θερμό λουτρό, και η Παλαιά Καμένη. Καραβάκια και οργανωμένες εκδρομές γίνονται καθημερινά από το λιμάνι της Σαντορίνης. Η παραλία της Περίσσας με τη χαρακτηριστική μαύρη άμμο και η Κόκκινη Παραλία με τους κατακόκκινους κατακόρυφους βράχους θα σε προετοιμάσουν για το μοναδικό ταξίδι στον κόσμο των κρατήρων. Ανακάλυψε όλους τους λόγους που παραμένει ο πιο… hot προορισμός των τελευταίων δεκαετιών με φθηνά ακτοπλοϊκά εισιτήρια για Σαντορίνη. Το νησί συνδέεται απευθείας με τον Πειραιά και τη Ραφήνα αλλά και πάνω από 20 ακόμα λιμάνια των Κυκλάδων. Προτεινόμενο island hopping: Σαντορίνη – Φολέγανδρος, Σαντορίνη – Αμοργός, Σαντορίνη - Κρήτη και Σαντορίνη – Ρόδος!

Αν θέλεις να ζήσεις μια έκρηξη εμπειριών στα ελληνικά νησιά και να ταξιδέψεις στα συναρπαστικά μονοπάτια της ελληνικής ιστορίας, δεν έχεις παρά να βρεις όλα τα διαθέσιμα δρομολόγια στην Let's Ferry. Ταξίδεψε άνετα, με ασφάλεια, χωρίς καθυστερήσεις και επιπλέον κρατήσεις, κάνοντας web check in.

 

Poros

 

Πόρος - Μέθανα: Ένα ηφαίστειο 50 χλμ από την Αθήνα

Μια ανάσα από τον Πόρο, στα Μέθανα, βρίσκεται το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο κοντά στην Αθήνα και αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις της φύσης. Η έκρηξη του εν λόγω ηφαιστείου, είναι πιθανόν να έγινε την περίοδο 277 – 240 π.Χ. Στα Μέθανα θα βρεις τουλάχιστον 30 κρατήρες με τον εντυπωσιακότερο να βρίσκεται στο χωριό Καμμένη Χώρα, ενώ άλλους κρατήρες θα βρεις και στην επάνω Μούσκα. Οι εκρήξεις του ηφαιστείου έχουν επηρεάσει έντονα τη μορφολογία του εδάφους στις περιοχές κοντά στον Σταυρόλογγο και στον Μακρύλογγο.
Το ηφαίστειο είναι μεν ενεργό όμως στο νησί παραμένει αναξιοποίητο και ανεκμετάλλευτο τουριστικά. Έτσι, αν ρωτήσεις στο λιμάνι πληροφορίες και δεν μάθεις πολλά, μπορείς να το προσεγγίσεις μέσω πεζοπορίας. Από την Σκάλα του λιμανιού των Μεθάνων μέχρι τον Σταυρόλογγο υπάρχει μια διαδρομή με κόκκινες σημάνσεις, ενώ από τον Σταυρόλογγο και μετά, συνεχίζεται μια διαδρομή με κίτρινες σημάνσεις που σε οδηγούν στο ηφαίστειο.

Τα Μέθανα είναι επίσης γνωστά για τις θερμές ιαματικές πηγές τους, που οφείλουν την ύπαρξή τους στις ηφαιστειακές εκρήξεις. Τα ιαματικά λουτρά είναι πηγή υγείας, ευεξίας και ομορφιάς και θα τα βρεις σε διάφορα σημεία της περιοχής όπως οι Άγιοι Ανάργυροι και ο Άγιος Νικόλαος.

Παρόλο που τα Μέθανα δεν είναι νησί, μπορείς να συνδυάσεις την επίσκεψή σου σε αυτά με μια βόλτα στον Πόρο. Ίσως να μη γνώριζες ότι και ο Πόρος είναι ηφαιστειογενές νησί. Αποτελείται από δύο νησιά, που χωρίζονται από ένα θαλάσσιο κανάλι, την Καλαυρία και τη Σφαιρία. Η δεύτερη προέκυψε από την έκρηξη του ηφαιστείου των Μεθάνων και εκεί, πάνω σε έναν θολωτό κρατήρα είναι χτισμένη η Χώρα του Πόρου.

Κλείσε εύκολα και γρήγορα φθηνά ακτοπλοϊκά για Πόρο μέσω της Let's Ferry και ανακάλυψε το ηφαίστειο του Αργοσαρωνικού.

Ακολουθήστε μας