ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός

Πόσο θα επηρεάσει τον ελληνικό τουρισμό ο πόλεμος στην Ουκρανία

 

Οι πρώτες ανησυχίες για αρνητικές επιπτώσεις στο ανοδικό ρεύμα του ελληνικού τουρισμού αρχίζουν να διατυπώνονται από παράγοντες της ελληνικής τουριστικής αγοράς μετά την πρωινή στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι ανησυχίες αφορούν όχι μόνο σε ένα ενδεχόμενο «φρένο» στις φετινές αφίξεις πρωτίστως Ρώσων και δευτερευόντως Ουκρανών τουριστών στην Ελλάδα αλλά και τουριστών από βορειοευρωπαϊκές χώρες καθώς όπως σημειώνεται από παράγοντες του τουρισμού η διαφαινόμενη περαιτέρω άνοδος του ενεργειακού και μεταφορικού κόστους θα επηρεάσει το επίπεδο ζωής των ευρωπαίων και μπορεί επίσης να «ψαλιδίσει» λίγο την επιθυμία για διακοπές. Πολλά θα εξαρτηθούν από την ένταση και την χρονική διάρκεια της σύγκρουσης.

Σχολιάζοντας το πόσο θα επηρεάσει τον ελληνικό τουρισμό ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας επισήμανε ότι είναι νωρίς για να εκτιμήσουμε το οτιδήποτε.

«Είμαστε μακριά για να αποτιμήσουμε αν και πόσο και σε ποιο βαθμό θα επηρεάσει την τουριστική βιομηχανία», πρόσθεσε.

«Είμαστε σε στάση αναμονής», είπε χθες η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ουκρανία, προσθέτοντας πως είναι νωρίς ακόμη για να γίνει αποτίμηση των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στον ελληνικό τουρισμό. Σημείωσε, ωστόσο, πως η Ρωσία και η Ουκρανία είναι αγορές στις οποίες τα τελευταία χρόνια ελπίζει ο ελληνικός τουρισμός.

Επίσης, η κ. Ζαχαράκη επισήμανε πως τα μέχρι στιγμής μηνύματα για τη φετινή τουριστική σεζόν είναι θετικά, καθώς η χώρα μας φιγουράρει στην 5η θέση όσον αφορά στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για πολλές χώρες του κόσμου. Όπως είπε, οι προκρατήσεις μετατρέπονται σε κρατήσεις, ενώ αυξάνεται και ο αριθμός πτήσεων που προγραμματίζονται από σημαντικές αγορές όπως η αμερικανική.

Μιλώντας πρόσφατα στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) υπογράμμισε ότι «όσον αφορά τη Ρωσία και την Ουκρανία δεν υπάρχουν προκρατήσεις αυτή την περίοδο. Υπάρχει μία στασιμότητα καθώς ουσιαστικά είμαστε σε μία εμπόλεμη κατάσταση. Θα περιμένουμε το επόμενο διάστημα για να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι πτήσεις από τη Ρωσία, όσο και από την Ουκρανία από την οποία πολλοί επιλέγουν να έρχονται στη Βόρεια Ελλάδα οδικώς».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, το 2019 οι Ρώσοι ταξιδιώτες που επέλεξαν την Ελλάδα για διακοπές ήταν 750.000, ενώ οι Ουκρανοί που επέλεξαν την Βόρεια Ελλάδα για διακοπές ξεπέρασαν τις 50.000.

 

Πηγή: cyclades24

Ακολουθήστε μας