ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός

Μανώλης Μικέλης: Η Μήλος είναι το πρώτο νησί που προωθεί τον αεροπορικό τουρισμό

 

Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή

 

Σε μια σημαντική πρωτοβουλία προχωρά η δημοτική αρχή Μήλου, συνδέοντας το αεροδρόμιο με άλλα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας, σε μια προσπάθεια να τονώσει ακόμη περισσότερο τον τουρισμό. «Μαζί με τον διοικητή της ΥΠΑ, θα είμαστε το πρώτο νησί στην Ελλάδα που το κάνει αυτό και θεωρούμε ότι υπάρχουν πολλά αεροδρόμια που δείχνουν ανταπόκριση να μεταφέρουν τον κόσμο στην Μήλο» αναφέρει ο δήμαρχος του νησιού. Ο Μανώλης Μικέλης τονίζει ότι “κατά το παρελθόν υπήρξε αυτή η διασύνδεση του νησιού με μεγάλα αεροδρόμια της χώρας και ελπίζουμε το επόμενο καλοκαίρι να το πετύχουμε” καταλήγει.

Ας ξεκινήσουμε με την συνάντηση που είχατε με τα στελέχη της AEGEAN σχετικά με την αεροπορική σύνδεση της Μήλου και πόσο καλύτερη θα μπορεί να γίνει. Δώστε μας μια εικόνα από τα αποτελέσματα και τι περιμένουμε;

Να σας πω κάτι γενικά, κάποιοι παίρνουν τις πρωτοβουλίες και το Facebook γενικά δημιουργεί κάποιες εικόνες και από ανθρώπους που δεν είναι ενημερωμένοι, έχει δοθεί η εντύπωση ότι ένα αεροδρόμιο που λειτουργεί από το 1974, δεν παρέχει ασφάλεια, υπάρχουν προβλήματα κτλ.. Να ξέρετε ότι με 10-12 μποφόρ όταν ο καιρός δεν είναι βολικός, τα πρωτόκολλα έχουν αλλάξει και πρέπει ο πιλότος να το γυρίσει πίσω το αεροπλάνο. 2-3 τέτοιες περιπτώσεις που είναι σε πολύ μικρό ποσοστό έχουν γυρίσει και έχουν ακυρωθεί οι πτήσεις. Προέχει όμως η ασφάλεια των επιβατών και τα πρωτόκολλα είναι πάρα αυστηρά. Άλλο πρόβλημα που έχει το αεροδρόμιό μας είναι η στελέχωση. Όταν αρρωστήσει ο υπεύθυνος του πύργου ελέγχου η πτήση ακυρώνεται. Για να καταλάβετε με τον διοικητή της ΥΠΑ έχουμε φέρει προσωπικό από την Αθήνα προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πτήση και να καθυστερήσει απλά 2 ώρες μέχρι να γίνει το δρομολόγιο, γιατί οι εταιρίες χάνουν λεφτά αν έρθουν στην Μήλο και δεν πάρουν επιβάτες ή ακυρώσουν την πτήση και πρέπει να την επαναλάβουν. Είπαμε λοιπόν τα προβλήματα που υπάρχουν, είπαμε ότι επιβάλλεται να γίνει η επέκταση του αεροδιαδρόμου και να γίνει και πιο φαρδύς κατά 5 μέτρα, προκειμένου να κερδίσουμε κάποιες από τα καιρικά φαινόμενα, γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία. Σε γενικές γραμμές συζητήσαμε και για την διασύνδεση της Μήλου με άλλους προορισμούς.

Είναι εφικτό αυτό να γίνει;

Μαζί με τον διοικητή της ΥΠΑ τον κύριο Δριτσάκο, προωθούμε τον αεροπορικό τουρισμό και είμαστε το πρώτο νησί στην Ελλάδα που το κάνει αυτό -από τα μικρά νησιά εννοώ φυσικά- και επειδή παλαιότερα γίνονταν πτήσεις από Θεσσαλονίκη Μήλο, δεν σας κρύβω ότι συζητήσαμε για κάποιους προορισμούς οι οποίοι θα μπορούν να μεταφέρουν κόσμο από διάφορα μεγάλα τουριστικά σημεία της Ελλάδος στην Μήλο.

Έχετε οριοθετήσει ποιές περιοχές είναι αυτές που ενδιαφέρουν την Μήλο;

Ναι και έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τα στελέχη της AEGEAN, έχουμε πολύ καλή συνεργασία και με την άλλη εταιρία την Sky και θεωρούμε ότι θα μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις για το καλοκαίρι του 2023.

Για να γίνουν όλα αυτά προφανώς και θα πρέπει να υπάρξουν αυτές οι αλλαγές που είπαμε πριν στο αεροδρόμιο.

Οι αλλαγές σίγουρα και από την έπαρχο την κυρία Χωριανοπούλου και από κάποιους βουλευτές και από τον δήμο, έχουν συζητηθεί. Ζητάμε να δοθεί προτεραιότητα στο αεροδρόμιο την Μήλου γιατί φτιάχτηκαν άλλα αεροδρόμια και η Μήλος έμεινε πίσω. Έχουμε κάνει τις συναντήσεις μας και βέβαια πριν να έχουμε αποτέλεσμα δεν θέλουμε να διαφημίσουμε και να φωτογραφήσουμε κάτι, πάντως εργαζόμαστε προς εκείνη την κατεύθυνση και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, γιατί έχουμε και την συμπαράσταση κάποιων βουλευτών και κάποιων ανθρώπων από τα υπουργεία που έχουν καταλάβει το πρόβλημα.

Πάμε σε ένα άλλο θέμα τώρα. Ρίχνετε πρόστιμα στις επιχειρήσεις! Μήπως είστε πολύ αυστηρός λένε οι επαγγελματίες;

Είμαι κατά των προστίμων και νιώθω πολύ άσχημα αλλά σε αυτό το θέμα δεν υπάρχει καθόλου παιδεία. Καθημερινά βγάζουμε και μαζεύουμε βαρέα γιατί ενώ έχουμε σημεία συγκέντρωσης, κανένας δεν τα σέβεται. Έχουμε κλείσει δύο χωματερές που είχαμε στο νησί, έχουμε βγάλει νυχτερινά δρομολόγια και τώρα θα ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο για να μαζεύουν τα σκουπίδια. Δεν μπορεί σε έναν προορισμό που έχει αναγορευθεί σαν ο καλύτερος στον κόσμο και στην Ευρώπη, να μην σέβεται ο επαγγελματίας την προσπάθεια που κάνει ο δήμος και όπως ξέρετε όλοι οι δήμοι είναι υποστελεχωμένοι. Κόσμο θα πάρουμε από την 1η Ιουνίου. Δυστυχώς είναι θέματα προϋπολογισμού, θέματα εγκρίσεων, πηγαίνει πολύ η διαδικασία ωστόσο όμως και ο επιχειρηματίας πρέπει να σέβεται και την προσπάθεια του δήμου και να πηγαίνουμε όλοι μαζί. Έχουμε βγάλει πάρα πολλές ανακοινώσεις, έχουμε κάνει πάρα πολλές συναντήσεις… δυστυχώς όμως υπάρχει απαξίωση και για αυτό αναγκαστήκαμε να περάσουμε σε αυτό το μέτρο το οποίο δεν μας αρέσει καθόλου.

Ακολουθήστε μας