ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός

Στα πιο δημοφιλή νησιά του πλανήτη η Μήλος

 

Τα ταξίδια και οι μετακινήσεις «επιστρέφουν» έστω και μετ' εμποδίων μετά τα δύσκολα χρόνια των lockdown και των περιορισμών. Το γράφημα που ακολουθεί επιστρατεύει στοιχεία από το περιοδικό Travel + Leisure (T+L) για να επισημάνει τα 25 πιο δημοφιλή νησιά για επίσκεψη σε όλο τον κόσμο, με βάση τις απαντήσεις των αναγνωστών.

Κάθε χρόνο, το περιοδικό με έδρα τη Νέα Υόρκη διεξάγει μια ετήσια παγκόσμια έρευνα που αποκαλύπτει τις κορυφαίες ταξιδιωτικές εμπειρίες παγκοσμίως.

Image3.jpg

Στην έρευνα, οι αναγνώστες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν μια σειρά από πράγματα, συμπεριλαμβανομένων των αγαπημένων τους νησιών για επίσκεψη. Τα νησιά βαθμολογήθηκαν με βάση κατηγορίες, όπως, οι δραστηριότητες και τα αξιοθέατα, οι παραλίες, το φαγητό, η φιλοξενία κοκ

Σε κάθε κατηγορία δόθηκε βαθμολογία άριστα, άνω του μέσου όρου, μέτρια, κάτω του μέσου όρου ή κακή. Από εκεί, υπολογίστηκε ο τελικός απολογισμός κάθε νησιού, με βάση τη μέση βαθμολογία σε όλες τις κατηγορίες. Στην κατάταξη του 2022 λοιπόν, με βάση αυτές τις βαθμολογίες, αναδείχθηκαν τα 5 νησιά που αξίζει κανείς να επισκεφθεί.

Στην κορυφή της λίστας, υπάρχει ένας καλός συνδυασμός νησιών Ευρώπης, Ασίας και Νοτίου Ειρηνικού. Ακολουθεί μια ματιά στα πέντε κορυφαία νησιά, μαζί με κάποιο πλαίσιο που εξηγεί γιατί οι ερωτηθέντες τα κατέταξαν τόσο ψηλά:

1. Ίσκια, Ιταλία
Φωλιασμένο στον κόλπο της Νάπολης περίπου μία ώρα μακριά από την ηπειρωτική χώρα, αυτό το γοητευτικό ηφαιστειογενές νησί κατέχει την πρώτη θέση λόγω των γοητευτικών χωριών, των παρθένων παραλιών και των φιλόξενων ντόπιων.

Είναι επίσης γνωστό για τις ιαματικές πηγές του οι οποίες είναι εύκολα προσβάσιμες είτε με ταξί είτε με τη δημόσια συγκοινωνία.

2. Μαλδίβες
Διάσημες για τα γαλάζια νερά τους, οι Μαλδίβες είναι ο δεύτερος πιο αγαπημένος προορισμός των αναγνωστών. Βρίσκονται στον Ινδικό Ωκεανό και είναι γνωστές για τις εκπληκτικές παραλίες, καθώς και για την κολύμβηση με αναπνευστήρα και τις καταδύσεις. Με μια μεγάλη ποικιλία από πολυτελή θέρετρα, οι Μαλδίβες είναι επίσης δημοφιλής προορισμός για μήνα του μέλιτος.

3. Μπαλί, Ινδονησία

Αυτό το νησί της Ινδονησίας κατατάσσεται στην τρίτη θέση της λίστας λόγω της γραφικής φυσικής ομορφιάς, του πλούσιου πολιτισμού και μιας ποικιλίας υπαίθριων δραστηριοτήτων όπως το σέρφινγκ, οι καταδύσεις και η πεζοπορία. Είναι επίσης γνωστό για την τέχνη, τη μουσική και τις παραστάσεις παραδοσιακών χορών του. Είναι η μόνη κατά κύριο λόγο ινδουιστική επαρχία στην Ινδονησία και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τον μπαλινέζικο Ινδουισμό.

4. Μήλος, Ελλάδα

Η Μήλος βρίσκεται στο Αιγαίο Πέλαγος, και είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους επισκέπτες λόγω των ήρεμων παραλιών της. Το νησί είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός, προσφέρει ωστόσο λίγο πιο αργό ρυθμό από τους «γείτονές» του τη Σαντορίνη ή τη Μύκονο.

5. Νησιά Φίτζι
Αυτή η απομακρυσμένη ομάδα νησιών στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό κατέλαβε την πέμπτη θέση στη λίστα λόγω της πλούσιας θαλάσσιας ζωής και των φιλικών ντόπιων. Γνωστό για τις εξαιρετικές καταδύσεις του, έχει χαρακτηριστεί η «πρωτεύουσα των μαλακών κοραλλιών του κόσμου».
Κορυφαία κατάταξη, νησιά ανά περιοχή

Επτά από τους 25 κορυφαίους προορισμούς νησιών βρίσκονται στην Ευρώπη, καθιστώντας την πρώτη στη λίστα ανά περιοχή. Η Νοτιοανατολική Ασία έρχεται στη δεύτερη θέση, με έξι νησιά στην πρώτη 25αδα

 

Ευρώπη:7
Νοτιοανατολική Ασία: 6
Καραϊβική: 3
Βόρεια Αμερική:3
Ειρηνικός Ωκεανός: 2
Ωκεανία: 2
Νότια Ασία: 1
Νότια Αμερική: 1

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η πλειονότητα των νησιών κατατάσσεται ψηλά λόγω των όμορφων παραλιών τους και της ακμάζουσας θαλάσσιας ζωής.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά ακραία στοιχεία στη λίστα. Ένα καλό παράδειγμα απομακρυσμένου είναι το νησί Mackinac, το οποίο είναι ιδιαίτερα αγαπητό για τα ιστορικά του αξιοθέατα, όπως ένα αποικιακό οχυρό που χτίστηκε τον 18ο αιώνα.

Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο από αυτές τις κατατάξεις - είτε είστε δύτης, είτε λάτρης της ιστορίας είτε λάτρης των τροφίμων, υπάρχουν αρκετοί νησιωτικοί προορισμοί παγκόσμιας κλάσης που προσφέρουν μια εμπειρία ζωής.

 

Νατάσα Παυλοπούλου

Πηγή:newsbomb.gr

Ακολουθήστε μας