ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός

Ουσιαστικές προωθητικές δράσεις της Μήλου για την ανάδειξη του θεματικού τουρισμού

 

Σταθερά προσανατολισμένος στην ανάδειξη των θεματικών εκείνων πεδίων που προσφέρονται τόσο για την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μίγματος όσο και για την επέκταση της εισροής επισκεπτών στο χρόνο είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός της Μήλου, όπως έχει διαφανεί από τις πρόσφατες προωθητικές δράσεις τόσο του Δήμου όσο και των επαγγελματιών του νησιού.
Η πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια ήταν, λίγο πριν την εκπνοή του περασμένου χρόνου, με την παρουσίαση της Μήλου ως προορισμού γαμήλιου τουρισμού σε εκδήλωση στην πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο. Η συνέχεια δόθηκε στην αξιοποίηση των γνωριμιών με τους κυριότερους ταξιδιωτικούς οργανισμούς που παραβρέθηκαν στην παρουσίαση και είναι εξειδικευμένοι στο αντικείμενο και συγκεκριμένα Olympic Holidays, SailingHolidays, Planet weddings, chiclocations, Cyplonholidays και επαγγελματιών που ειδικεύονται σε ειδικές μορφές τουρισμού όπως το Charitable Travel, αλλά και συντακτών εξειδικευμένων περιοδικών (TTG, Weddings&honeymoons). Η επιλογή της συγκεκριμένης προωθητικής δράσης δεν έγινε τυχαία. Υπενθυμίζεται ότι τα καλύτερα Ελληνικά νησιά για γαμήλιο ταξίδι είχε παρουσιάσει η ταξιδιωτική εταιρία Stasher, αξιολογώντας καθένα από αυτά βάσει 100 παραγόντων που καθιστούν την εμπειρία ενός γαμήλιου ταξιδιού αξιομνημόνευτη, όπως η ποιότητα των εστιατορίων, τα πολυτελή καταλύματα, οι φιλικές ατραξιόν για τα ζευγάρια, οι παραλίες και οι καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με αυτή την αξιολόγηση, η Μήλος ήταν η τρίτη , μετά την Κρήτη και την Κάρπαθο, καλύτερη επιλογή για ταξίδια νεόνυμφων, με σκορ 74/100. Διαθέτει ποιοτικά dayspa (100/100) και παραλίες που αξίζει να φωτογραφηθούν για το Instagram (91/100), όμως οι θερμοκρασίες στο νησί είναι ελαφρώς πιο χαμηλές από των προηγούμενων στην κατάταξη (21,9 βαθμοί Κελσίου). Ακολουθούν στη δεκάδα η Κάλυμνος (73/100) η Αστυπάλαια, η Ρόδος και η Ίος με σκορ 71/100.
Πέρα όμως από τον γαμήλιο τουρισμό, η Μήλος φρόντισε να αναδείξει και τον γαστρονομικό της πλούτο σε ειδική παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο στοKitchenMilano στο κέντρο της πόλης της Λομβαρδίας. Η όλη οργάνωση ήταν από το Μηλιό σεφ Βασίλη Παπικινό με την αρωγή και σύμπραξη της σεφ Γεωργίας Κουτσούκου και τη σημαντική βοήθεια της διευθύντριας ΕΟΤ Ιταλίας Κυριακής Μπουλασίδου. Παρούσα ήταν και η Πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου που συμμετείχε σε κάποιες από τις παρασκευές των μηλέϊκων προϊόντων.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν έγκριτοι δημοσιογράφοι γαστρονομίας και τουρισμού από τα πιο σημαντικά ιταλικά ηλεκτρονικά ,τηλεοπτικά και έντυπα μέσα.Η εκδήλωση είχε την στήριξη και του Δήμου με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ αρωγοί στην όλη διοργάνωση ήταν επίσης πολλοί επιχειρηματίες και σύλλογοι του νησιού της Μήλου χωρίς τις χορηγίες των οποίων σε χρηματικά ποσά και πρώτες ύλες η όλη εκδήλωση δεν θα είχε την προβολή και την επιτυχία που σημείωσε.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ανάλογη γαστρονομική παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί και στο Λονδίνο το επόμενο διάστημα.
Το βασικό σκεπτικό της στρατηγικής για τη χρονική επέκταση της τουριστικής περιόδου εδράζεται στην αποφυγή φαινομένων υπερσυγκεντρώσεων που είναι δυνατόν να πλήξουν τη φήμη του επιπέδου υπηρεσιών, μετά τη σημαντική αύξηση της ζήτησης που παρουσιάζει ο προορισμός τα τελευταία χρόνια χάρη στη συστηματική προβολή από διεθνούς ακτινοβολίας Μέσα Ενημέρωσης ορισμένα, μάλιστα από τα οποία, έχουν και εξειδίκευση σε ειδικές κατηγορίες αναγνωστών.
Την εξήγηση της φήμης του νησιού την είχε δώσει από πέρυσι το «Travel + Leisure» που έγραψε ότι η Μήλος «αναδείχθηκε νικήτρια χάρη στους φιλικούς κατοίκους της, οι οποίοι καλωσορίζουν τους επισκέπτες προτρέποντάς τους να εξερευνήσουν τα γραφικά χωριά, τις εξαιρετικές ταβέρνες και τις δεκάδες ειδυλλιακές παραλίες της, που ποικίλλουν στο χρώμα ανάλογα με το αν σχηματίζονται από κοχύλια, πέτρες ή άμμο». Και δεν ήταν το μόνο Μέσο που εκθείασε το νησί:
- Η Μήλος είναι το μοναδικό νησί των Κυκλάδων που εντάσσεται στην ετήσια λίστα με τα πέντε καλύτερα ελληνικά νησιά εναλλακτικού τουρισμού για το 2023. Αυτό ανακοίνωσε μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης τουρισμού στην Ουτρέχτη το Griekenland.net, η δημοφιλέστερη ταξιδιωτική ιστοσελίδα της Ολλανδίας για διακοπές στην Ελλάδα, που έχει εκατομμύρια αναγνώστες. Η Μήλος περιλαμβάνεται ακόμα και στο εξώφυλλο στο ολλανδικό περιοδικό KALA , η καλοκαιρινή έκδοση του οποίου για το 2023 κυκλοφορεί από τις 11 Δεκεμβρίου με 48 σελίδες. Στον πρόλογο των αναλυτικών περιγραφών για τη Μήλο το περιοδικό γράφει ότι πρόκειται για "ένα ελληνικό νησί, ζεστό, φιλικό και δεν το έχει ανακαλύψει ακόμα ο μαζικός τουρισμός".
- Τις προτιμήσεις και των Βρετανών ταξιδιωτών κερδίζει η Μήλος για το 2023, σύμφωνα με την ταξιδιωτική ιστοσελίδα holidayextras.com η οποία συνεργάζεται με ένα δίκτυο άνω των 8.000 ταξιδιωτικών πρακτόρων και με 4.000 συμφωνίες αποκλειστικής συνεργασίας καθώς και με την TUI UK, την Easyjet και το CO -OP Travel. Παράλληλα, τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου, το Travel offpath στο άρθρο του με τίτλο «Η Ελλάδα είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς της Ευρώπης για το 2023» είχε προτείνει τη Μήλο μαζί με την Κέρκυρα και τη Ρόδο, σε μια επιλογή ανάμεσα σε 227 άλλα νησιά για το καλοκαίρι του 2023. Πρόκειται επίσης για μια σημαντική προβολή για τη Μήλο, δεδομένου ότι το Travel OffPath είναι μια κορυφαία στον κόσμο ανεξάρτητη πηγή ταξιδιωτικών ειδήσεων, που παρέχει τις πιο ενημερωμένες και σχετικές ειδήσεις για ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο που διαβάζονται από 2 έως 3 εκατομμύρια επισκέπτες το μήνα.
- -Το Σαρακίνικο της Μήλου «φιγουράρει» σε αφιέρωμα για διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και για την Ελλάδα του Garbo.ro ,ενός από τα πιο γνωστά γυναικεία περιοδικά μόδας στην Ρουμανία που στο Facebook ακολουθείται από 145.000 χρήστες.
- Στα «15 κρυμμένα πετράδια και μοναδικά μέρη για επίσκεψη στην Ελλάδα» αναφέρεται εκτενές αφιέρωμα του ηλεκτρονικού ταξιδιωτικού Μέσου του Καναδά sandinmysuitcase που, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη Μήλο.
- Η Μήλος όμως παρουσιάζεται και ως τόπος για μόνιμη εγκατάσταση συνταξιούχων σύμφωνα με το International Living που δημοσιεύει τον AnnualGlobalRetirementIndex, με τα καλύτερα μέρη για να συνταξιοδοτηθεί κανείς, στα οποία περιλαμβάνονται και περιοχές της Ελλάδας. Η λίστα με τα μέρη στον κόσμο με φθηνό κόστος ζωής, ώστε ένας Αμερικανός μπορεί να μετακομίσει εκεί και να μη χρειάζεται αναδημοσιεύεται και από το Forbes το οποίο επισημαίνει ότι δεν αφορά μόνο συνταξιούχους.
- Τέλος,τη Μήλο συμπεριλαμβάνει σε εκτενές αφιέρωμά του για την Ελλάδα το δημοφιλές βρετανικό ταξιδιωτικό blogWhereLifeisGreat με εξειδίκευση στον τουρισμό ζευγαριών που έχουν προτίμηση στις δραστηριότητες και την περιπέτεια.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, έχουν ήδη δρομολογηθεί και διαδικτυακές συναντήσεις με επαγγελματίες από τις κύριες αγορές ενδιαφέροντος που θα συνεχιστούν έως την Άνοιξη οπότε και θα ακολουθήσουν τα ταξίδια εξοικείωσης που θα ολοκληρώσουν το πλέγμα προβολής και ανάδειξης του νησιού.

 

Ακολουθήστε μας