Αυτοδιοίκηση

Επιστολή Ψαθά στον Υπ. Ναυτιλίας για τη σύνδεση Μήλου - Κρήτης

Προς:                                                                                                                             Μήλος 12/09/2023

τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής

κ. Χρήστο Στυλιανίδη

Κοινοποίηση:

Βουλευτές του νομού Κυκλάδων: κ. Ιωάννη Βρούτση, κα Αικατερίνη Μονογυιού, κ. Φίλλιπο Φόρτωμα, κ. Μάρκο Καφούρο

Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής πολιτικής κ. Κουτουλάκη Εμμανουήλ, Γενικό Γραμματέα Ναυτιλίας και Λιμένων κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, Δήμαρχο Ηρακλείου Κρήτης κ. Λαμπρινού Βασίλειο

 

Θέμα: Ακτοπλοϊκή σύνδεση της Μήλου με το Ηράκλειο της Κρήτης

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

με την ευκαιρία της ανάληψης του νέου σας χαρτοφυλακίου, θα θέλαμε να σας ευχηθούμε καλή δύναμη στο δύσκολο έργο σας.

Αναλαμβάνετε σε μία περίοδο που η χώρα μας, συγκλονισμένη, παρακολουθεί την ανυπολόγιστη φυσική καταστροφή στη Θεσσαλία που έχει οδηγήσει σε απώλεια ανθρωπίνων ζωών και η ελληνική ναυτιλία έχει αμαυρωθεί από το εγκληματικό περιστατικό στον καταπέλτη του πλοίου Blue Horizon, που στέρησε τη ζωή σε ένα αθώο συμπολίτη μας. Τα παραπάνω καταδεικνύουν, ακόμη μια φορά, την ανάγκη οι πολιτικές του κράτους να έχουν ως επίκεντρό τους τον άνθρωπο.

Σκοπός της παρούσας επιστολής είναι να επανέλθουμε σε ένα ζήτημα γνωστό στον προκάτοχό σας και τα στελέχη του Υπουργείου που αφορά την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Μήλου με την Κρήτη.

Η Μήλος εδώ και σχεδόν 30 χρόνια έχει συχνή ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Κρήτη χειμώνα -καλοκαίρι. Στις αρχές του καλοκαιριού, και με την αντικατάσταση του «ΠΡΕΒΕΛΗΣ», από το «BLUE STAR CHIOS» στην άγονη γραμμή της Κάσσου- Καρπάθου, η Μήλος έμεινε εκτός προγράμματος προσεγγίσεων. Το κενό ,αυτό, καλύφθηκε προσωρινά τους θερινούς μήνες  από τα πλοία των Μινωικών Γραμμών (FESTOS PALACE, KNOSSOS PALACE), που ολοκλήρωσαν, ωστόσο, πριν λίγες μέρες το πρόγραμμα προσεγγίσεων τους στη Μήλο.

Το γεγονός αυτό οδήγησε σε μείωση της τουριστικής κίνησης στο νησί , αλλά κυρίως άφησε τη Μήλο χωρίς σύνδεση με την Κρήτη, με την οποία υπάρχουν ισχυροί εμπορικοί δεσμοί, αλλά κυρίως πολλές δεκάδες φοιτητές, παιδιά της Μήλου, που επέλεξαν να σπουδάσουν στην Κρήτη, στηρίζουν την τοπική της οικονομία και δυσκολεύονται να επωμιστούν το οικονομικό βάρος και την ταλαιπωρία της μετακίνησης μέσω Πειραιά οι ίδιοι, και οι οικογένειές τους.

Θεωρούμε αδιανόητο εν έτη 2023, να χάνουμε ένα κεκτημένο 30 ετών, ενώ όλα τα κρητικά καράβια περνούν καθημερινά λίγα μίλια μακριά από τη Μήλο.

Αιτούμαστε την άμεση επανασύνδεση του νησιού μας με το Ηράκλειο της Κρήτης, από ένα αξιόπιστο πλοίο τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα τους χειμερινούς μήνες. Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας.

                                                           

                                                                                                                        Νικόλαος  Δ. Ψαθάς

                                                                                                                        Υποψήφιος Δήμαρχος Μήλου                                                                                                                         επικεφαλής της ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης «Μήλος η Δύναμή μας»

Ακολουθήστε μας